2015'te Reddedildi Yine Göz Diktiler

TAKİP ET

Büyükşehir Belediye Meclisi'ne imara açılmak üzere getirilen 326 dönümlük tarım arazisinin 2015'te ret edildiği ortaya çıktı. Rantçılar 7 yıl sonra tekrar harekete geçti.  

Samsun'da bir işadamının 326 dönümlük tarım arazisini ucuza kapattıktan sonra Büyükşehir Belediye Meclisi'nce imara açılmasının yankıları sürerken,  hiçbir kurumdan izin alınmadığı öğrenilmişti. Söz konusu yerin 2015 yılında da imara açılma girişimi ile karşı karşıya kaldığı ve ret edildiği ortaya çıktı. 

HİÇBİR KURUMDAN İZİN ALINMAMIŞ 

Samsun'un İlkadım İlçesi'nde 'Develi Çiftliği' olarak bilinen Çatalarmut ve Kalkancı Mahalleleri'ni kapsayan bölgede, 3 ay önce kentte herkesce bilinen bir işadamının tarla fiyatına 326 dönüm araziyi topladığı öne sürülmüş, hemen ardından söz konusu yerin imara açılması konusundaki imar planı teklifi Büyükşehir Belediye Meclisi'nde kabul edilmişti. Büyükşehir Belediye Meclisi Aralık ayında kabul edilen 1/5000 ölçekli imar planı değişikliği ile bölgenin konut alanı olarak imara açılacağı belirtilirken, ayrıntılarda ortaya çıktı. Samsun'un vahası ve meyve deposu olan tarım arazisi ile ilgili hiçbir kurumdan izin alınmadığı ortaya çıktı. 

GÖZLER KURULDA 

Türkiye'de herkesin deveci armutlarının yetiştiği alan olarak bilinen Kalkancı mevki Kürtün Çayı bölgesinin imara açılması girişimi öncesi Tarım Müdürlüğü'nden, başkanlığını Valiliğin yaptığı Toprak Koruma Kurulu'ndan ve tarım arazisinin imara açılması için gerekli olan 28 yerden izin alınmadığı öne sürüldü. Gözler, Toprak Koruma Kurulu ve Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne çevrildi. 

BÖLGE MUTLAK TARIM ARAZİSİ 

Samsun'un merkezinde oksijen deposu olarak bilinen ve dere yatağı olması nedeniyle ılıman bir iklime sahip olan Kürtün Çayı çevresindeki 326 dönüm araziyi ise herkesçe bilinen işadamının 44 milyon liraya aldığı öğrenildi. Bölge halkı ve bazı STK'lar 42 itirazla ranta karşı koyarken, itirazlar, Büyükşehir Belediye Meclisi komisyon görüşmelerinde beklemeye alındı. Beklemeye alınan itirazların bugün meclis toplantısında görüşüleceği öğrenilirken, bölgenin 2015'te imara açılma girişimi olduğu ve ret edildiği ortaya çıktı. O dönem Büyükşehir Belediye Meclisi'ne gelen teklifte bölge tarım dışı alan olarak tanımlanmaya çalışılıp imara açılmaya çalışılmış ancak, Samsun Toprak Koruma Kurulu Toplantısı'nda alınan ret kararı ile tekliften vazgeçilmişti. 6 Ekim 2015'te Samsun Toprak Koruma Kurulu Toplantısı'na başkanlık eden Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, bölgenin 'kuru dikili tarım arazisi, kuru mutlak tarım arazisi, kuru özel ürün arazisi' olduğuna yönelik tespitlere yer veren karara imza atmıştı. 

Daha önce Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin yaptırdığı jeolojik alan uygulamasında 326 dönümlük bahsi geçen tarım arazisine sadece tek katlı ahşap yapıların yapılabileceği, başka bir yapı yapılamayacağı belirtilirken, Büyükşehir Belediyesi'nin ikinci bir jeoloji raporu hazırlatmak için harekete geçtiği öne sürüldü. 

Faruk Necmi Kurt 

Develi Çiftliği'nin imara açılması yönünde 2015'te imar planı girişimi yapıldığı ancak Toprak Koruma Kurulu'nda bölgenin tarım arazisi olduğuna işaret edilerek teklif ret edilmişti. O dönem toplantıya Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, başkanlık etmişti. 

14 MART HHALK 

BÖLGENİN TARIM ARAZİSİ OLDUĞUNU GÖSTEREN BELGE 

Büyükşehir Belediye Meclisi'ne imara açılmak üzere getirilen 326 dönümlük tarım arazisinin 2015'te ret edildiği ortaya çıktı. Rantçılar 7 yıl sonra tekrar harekete geçti.  

İŞTE İMARA AÇILMAK İSTENEN BÖLGE;  

Meclis bugün 

Bölge halkı ve bazı STK'lar 42 itirazla ranta karşı koyarken, itirazlar Büyükşehir Belediye Meclisi komisyon görüşmelerinde beklemeye alındı. Beklemeye alınan itirazların bugün meclis toplantısında görüşüleceği öğrenildi. 

Haber: Zekeriya FIRAT