2024, Şirketlerin Temettü Ödemelerinde Rekor Yılı Olarak Bekleniyor

TAKİP ET

Dünya genelinde şirketlerin temettü ödemelerinin, 2023 yılının ardından bu yıl da rekor seviyelere ulaşması bekleniyor. Janus Henderson Küresel Temettü Endeksi (JHGDI) raporuna göre, 2023'te dünya genelinde kurumsal temettüler tarihi zirvesine çıkarak 1,66 trilyon dolara ulaştı. Bankaların rekor temettü ödemeleri, bu büyümenin önemli bir kısmını oluşturdu.

Rapora göre, dünya genelinde borsada işlem gören şirketlerin %86'sı, temettü ödemelerini ya artırdı ya da korudu. Analistler, bu yılın sonunda temettü ödemelerinin 1,72 trilyon doları aşarak yeni bir rekora imza atacağını tahmin ediyor.

2023'te en yüksek temettü ödemelerini gerçekleştiren şirketler sırasıyla Microsoft, Apple ve Exxon Mobil oldu. Bu yılın beklentilerine göre, şirketlerin temettü ödemelerinde bir kez daha rekor kırması bekleniyor.

Varlık yöneticisi Janus Henderson'ın küresel hisse senedi gelirleri başkanı Ben Lofthouse, "Çoğu sektörde kurumsal nakit akışı güçlü kaldı ve bu da temettüler ve hisse geri alımları için bol miktarda ateş gücü sağladı" şeklinde açıklama yaptı.

Rapora göre, düşük emtia fiyatlarının madencilik kârlarını olumsuz etkilemesi nedeniyle, bankacılık kâr paylarındaki artışın olumlu etkisi, madencilik sektöründeki kesintilerle neredeyse tamamen dengelendi. Madencilik şirketleri BHP ve Rio Tinto'nun yanı sıra Petrobras, Intel ve AT&T'nin yüksek temettü kesintileri, 2023 küresel temettü büyüme oranını yüzde 2 puan düşürdü.

Şirketlerin Temettü Ödemeleri ekonomi borsa rekor yıl 2024 dünya geneli şirketler gündem samsunhaber haber