2024'ün İlk Güneş Tutulması Milyonlarca Kişi Tarafından İzlendi

TAKİP ET

Heyecanla beklenen 2024 yılının ilk tam güneş tutulması gerçekleşti ve Meksika, ABD ve Kanada'da bulunan milyonlarca kişi tarafından gözlemlendi.

Meksika'nın Mazatlán şehrinde yerel saatle 11:07'de başlayan tam güneş tutulması, ABD'nin kuzeydoğusuna ilerleyerek Kanada'da saat 17:16'da sona erdi. Alaska ve Hawaii hariç ABD'nin 48 eyaletinde kısmi bir tutulma yaşandı.

Tam güneş tutulması sırasında "elmas yüzük efektleri" adı verilen görüntüler dikkat çekti. Ay'ın Güneş'in önünden geçtiği anlarda oluşan bu ışık olayı, tam tutulmadan önce ve sonra, Ay'ın etrafında parlak ışık boncukları gibi görünen fenomenlerdir.

Fotoğraf: EPA/EFE

Tutulmanın tam merkezinde olan bölgelerde, Ay'ın Güneş'i tamamen engelleme süresi 4 dakika 28 saniyeye kadar uzandı.

Amerikan Uzay Ajansı NASA, 8 Nisan'daki güneş tutulmasının tamamını izlemek isteyenler için özel bir video yayınladı ve tutulmayı astronotların gözünden değerlendirdi.

Bu yıl iki kez yaşanacak olan güneş tutulmasının ikincisi ise Amerika kıtasındaki ülkelerde gözlemlenecek. Halkalı güneş tutulması, Şili ve Arjantin'in güneyinde 2 Ekim 2024'te gerçekleşecek.

2024 ilk güneş tutulması halkalı güneş tutulması NASA ilk tam güneş tutulması Meksika ABD Kanada milyonlarca kişi tarafından izlendi dünya samsun haber gündem haber