227 Milyon Lira Nasıl Ödenecek?

TAKİP ET

Üç milyar liraya yakın borcu bulunan ve tüm gelirleri ipotek altında olan Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin imza attığı 227 milyon lira maliyetli 'Akıllı Şehir' projesinde kaynağın nasıl sağlanacağı merak konusu oldu. Fahri Trafik Müfettişleri İl Temsilcisi Kır, "Fatura vatandaşa ceza olarak yansıyacaksa bu büyük hata olur"dedi. 

Türkiye'nin en borçlu belediyeleri arasında yer alan Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 3 milyar lira gibi bir borcu bulunuyor. Belediye iç ve dış borcu nedeniyle her ay milyonlarca lira borç faizi öderken, tüm gelirleri ve gayrimenkulleri ipotek altında bulunuyor. 

31 Mart yerel seçimleri ile göreve gelen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, 2 yılda 500 milyon liranın üzerinde İller Bankası'ndan kredi talep etti, tüm gelirlerini ve gayrimenkullerini, krediye karşılık ipotek gösterdi. Büyük bir borç sarmalı içinde bulunan Büyükşehir Belediyesi, Samsun'da ilçe belediyelerinin bütçesinden daha büyük bir projeye imza attı. ASELSAN ile imzalanan 227 milyon liralık 'Akıllı Şehir' projesi kapsamında kentin ana arterlerine Elektronik Denetleme Sistemi(EDS), Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi, Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi, Park İhlal Tespit Sistemi kurulacak. Sözleşmenin ayrıntıları bilinmezken, proje bedelinin kesilecek cezalardan ödeneceği iddiası gündeme geldi. Sosyal medyada vatandaşlar gündeme gelen iddialara tepki gösterirken, Büyükşehir Belediyesi'nden konu ile ilgili resmi bir açıklama gelmedi. 

TRAFİKTE KAOS KAPIDA 

Türkiye Fahri Trafik Müfettişleri Samsun İl Temsilcisi Sedat Kır, Ordu'da yapılan ve tepkiler üzerine kaldırılan EDS sistemini hatırlattı. Kır, "Samsun'a Akıllı Şehir projesi ile böyle bir sistemi kuruyorsunuz. Bu sistem, ihlalleri tespit edecek, elbette ihlalin karşılığı da ceza demektir. Büyükşehir Belediyesi'nin Türkiye'nin en borçlu belediyeleri arasında yer aldığını biliyoruz. Bu projenin maliyeti 227 milyon lira. Bu kaynak nereden karşılanacak? Bu konuda yapılmış bir resmi açıklama yok. Kesilen cezalardan bu maliyet karşılanacağı düşüncesi hakimse bu büyük yanlış olur. Siz daha kent merkezindeki trafik sorununu çözememişsiniz. Bir yerde 30, 2 km sonra 70 km hız levhası var. Böyle karışıklığın ortasına bu sistemi kurduğunuz zaman kaos kaçınılmaz olur. Birde ilçe minibüslerinin kent merkezine yapılacak terminal nedeniyle sokulma düşüncesi var. Trafik alt üst olur. Vatandaşı bu kadar bunaltmaya gerek yok. Bu tuzak sistemler, vatandaşı mağdur etmiştir. Ordu'da yapıldı, tepkiler üzerine kaldırıldı. Samsun'a bu yanlışı yapmayın "açıklamasını yaptı. 

Açıklama bekliyoruz  
 
Kır, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'e proje kaynağının nasıl sağlanacağını sordu. Kır, "Kesilecek cezalardan maliyetin karşılanacağı iddiası doğrumudur, sayın başkan açıklama bekliyoruz "dedi. 

SBB Başkanı Mustafa Demir 

ASELSAN ile imzalanan 227 milyon liralık 'Akıllı Şehir' projesi kapsamında kentin ana arterlerine Elektronik Denetleme Sistemi(EDS), Ortalama Hız İhlal Tespit Sistemi, Kırmızı Işık İhlal Tespit Sistemi, Park İhlal Tespit Sistemi kurulacak. 

Sonuç ilanında dikkat çeken madde 

Samsun Büyükşehir Belediyesi ile ASELSAN arasında imzalanan 'Akıllı Şehir' projesinin sonuç ilanı yayınlandı. İlanda, projenin 'savunma ve güvenlikle ilgili ortaya çıkan özel durumlar nedeniyle ivedi şekilde', pazarlık usulü ile gerçekleştirildiği ifadesi yer aldı. 

Samsun Büyükşehir Belediyesi ile ASELSAN arasında imzalanan 227 milyon lira maliyetli 'Akıllı Şehir' projesine imzalar atılmıştı. Belediyenin proje kaynağını nereden sağlayacağı bilinmezken, ihale sonuç ilanı yayınlandı. 

Sonuç ilanında ihalenin maliyetinin 257 milyon lira olduğuna işaret edilirken, Kamu İhale Kanunu'nun 21 maddesi C fıkrasına göre 'savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ivedilikle' pazarlık usulü olarak 227 milyon 291 bin liraya gerçekleştirildiği bilgisi verildi. 

Haber: Zekeriya FIRAT