5 Bin Yıl Önce Ameliyat Edilen Kafatası Samsun'da İlgi Çekiyor

TAKİP ET

Samsun'da bulunan 5 bin yıl öncesine ait kafatasındaki ameliyat izleri, vatandaşların dikkatini çekiyor. Bafra ilçesindeki İkiztepe Höyüğü'nde 1981 yılında bulunan kafatası, baş delgisi tekniğinin Tunç Çağı'nda kullanıldığını göstermişti.

Samsun Müzesi'nde sergilenen bu kafatası, ilgiyle incelenirken, aynı bölümde trepanasyon tekniğiyle ameliyat edilmiş 1900 yıllık bir kafatası daha bulunuyor. Bu kafataslarından biri ilk Tunç Çağı'na, diğeri ise antik Amisos Kenti Geç Hellenistik ve Erken Roma İmparatorluk dönemlerine ait.

Müzede yapılan bilgilendirmede, trepanasyonun kafa derisi altında belirli bir parçanın çıkarılması şeklinde tanımlandığı ve bu ameliyatların çeşitli amaçlarla yapıldığı belirtiliyor. Anadolu'da yaklaşık 50 trepanasyon örneği bulunduğu ve ameliyatların genellikle kafa yaralanmaları, kötü ruhların çıkarılması veya iyileştirme amaçlı olduğu düşünülüyor.

İkiztepe Höyüğü'nde yapılan kazılarda bulunan kafataslarında ise bilinçli olarak açılmış boşluklar görülüyor. Bu kafataslarının bazılarında savaş yaralanmaları nedeniyle oluşan izler bulunurken, yaşlı bir erkeğe ait kafatasında ise tümöral oluşumla birlikte trepanasyon izleri görülüyor. Bu durum, İkiztepelilerin sadece travmaları değil, bazı sağlık sorunlarını da cerrahi müdahalelerle tedavi etmeye çalıştıklarını gösteriyor.