70 Yılda Bir Görülen Olağanüstü Doğa Olayı; Dev Kuyruklu Yıldız

TAKİP ET

70 yılda bir görülebilen, Everest Dağı büyüklüğündeki 'Şeytan Kuyruklu Yıldızı' adı verilen 12P/Pons-Brooks Kuyruklu Yıldızı, mart ayı sonuna kadar Kuzey Yarımküre'de Koç Takımyıldızı karşısında çıplak gözle görülebilecek.

Medyada şeytanın boynuzlarına benzetilmesiyle bu ismi alan kuyruklu yıldız, önümüzdeki ay gerçekleşecek tam Güneş tutulması sırasında olağanüstü parlaklıkta var olacak.

Maryland Üniversitesi Astronomi Gözlemevi Müdürü Elizabeth Warner, kuyruklu yıldızın biraz daha parlaklaşmasıyla birlikte birçok yerde dürbünle görülebileceğini belirtti. Bilim insanları, parlaklıkta artışa neden olan olayın sebebini henüz tam olarak açıklayamıyor ancak bu ay içerisinde daha fazla parlama olabileceğini düşünüyorlar. 8 Nisan'daki Güneş tutulmasıyla aynı zamana denk gelebilecek bir başka parlama da mümkün görünüyor.

Ancak kuyruklu yıldız uzmanı John Bortle, bu tahminin bir "fantezi" olduğunu belirterek, kuyruklu yıldızın Güneş'e yaklaştıkça zaten daha da parlaklaştığını ve ek bir parlamanın fark edilmeyeceğini ifade etti. Dolayısıyla, bu eşsiz doğa olayını gözlemlemek için en iyi zamanlar arasında olduğumuzun farkında olmak önemlidir.

dev kuyruklu yıldız 70 yılda bir görülen yıldız olağanüstü doğa olayı şeytan kuyruklu yıldızı bilim ve teknoloji uzay samsun samsunhaber haber