8. Yargı Paketi TBMM Genel Kurulu'nda: İlk İki Madde Onaylandı

TAKİP ET

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda görüşülen "8. Yargı Paketi" adlı kanun teklifinin ilk iki maddesi kabul edildi. Teklif, İcra ve İflas Kanunu'nda kanun yoluna başvuru sürelerinin hafta olarak belirlenmesi ve Hak Arama Hürriyeti'nin etkin kullanılması amacıyla düzenlemeler içeriyor.

TBMM Genel Kurulu'nda tartışılan ve "8. Yargı Paketi" olarak bilinen kanun teklifi, ilk iki maddesiyle onaylandı. Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 659 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin kabul edilen maddeleri, İcra ve İflas Kanunu'nda kanun yoluna başvuru sürelerini düzenleyerek Hak Arama Hürriyeti'ni daha etkin hale getirmeyi amaçlıyor.

Kabul edilen maddeler çerçevesinde, İcra ve İflas Kanunu'nda kanun yoluna başvuru süreleri hafta olarak belirlendiği için, bu sürelerin Hukuk Muhakemeleri Kanunu'ndaki benzer hükümlerle uyumlu hale getirilmesi öngörülüyor. Süre, hafta olarak belirlenmişse başladığı günün son hafta içindeki karşılık gelen gününde sona erecek.

Ayrıca, Hak Arama Hürriyeti'nin daha etkin kullanılması amacıyla İcra ve İflas Kanunu'nun kanun yollarına başvuru bakımından Hukuk Muhakemeleri Kanunu'na uyumunun sağlanması için düzenlemeler yapılacak. Tasdik veya ret kararına karşı borçlu ve tasdik duruşması sırasında itirazda bulunan alacaklılar, tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde istinaf yoluna, istinaf incelemesi üzerine verilen karara karşı da tebliğ tarihinden itibaren 2 hafta içinde temyiz yoluna başvurabilecek.

Teklifin ilk iki maddesinin kabul edilmesinin ardından, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ birleşime ara verdi. Aranın ardından komisyonun yerinde olmaması sebebiyle Bozdağ, birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

8. Yargı Paketi TBMM genek kurul iki madde