8. Yargı Paketi Yürürlüğe Girdi: Adli Para Cezası Alt Tutarı 100 Liraya Çıkarıldı!

TAKİP ET

Ceza Muhakemesi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Yapılan Değişikliklerin Yürürlüğe Girdiği 8. Yargı Paketi Resmi Gazete'de yayımlandı. Emekli bayram ikramiyesi tutarı 3 bin liraya yükseltilirken, adli para cezası alt tutarı da 100 liraya çıkarıldı. Detaylar haberimizde.

Yargı Paketi, Ceza Muhakemesi Kanunu'nda ve bazı kanunlarda yapılan değişiklikleri içeriyor ve Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Emekli bayram ikramiyesi tutarı, 8. Yargı Paketi kapsamında yapılan düzenleme ile 2 bin liradan 3 bin liraya yükseltildi. Bu artış, emeklilere bayram sevincini daha da artırarak ekonomik bir destek sağlamayı amaçlıyor.

Aynı paket kapsamında suçla etkin mücadele ve caydırıcılığın artırılması hedeflenerek adli para cezası alt tutarı 20 liradan 100 liraya, üst tutarı ise 100 liradan 500 liraya yükseltildi. Bu düzenleme 1 Haziran 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

Ayrıca, örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleme fiili müstakil bir suç olarak tanımlandı. Örgüt adına suç işleyen kişiler, ayrıca 2 yıl 6 aydan 6 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Silahlı örgütler hakkında ise bu hüküm özellikle uygulanacak.

Örgüt adına suç işleyen kişiler, işledikleri suçtan ve örgüt adına suç işleme cürmünden ayrı ayrı cezalandırılacak. Devlet güvenliğine ve anayasal düzene karşı işlenen suçlarda bu kişilere ayrıca 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilebilecek.

Ayrıca, hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı ilk derece mahkemesi tarafından verilirse, istinaf ve temyiz yollarına başvurulabilecek. Bu yolların ardından karar ve hüküm, usul ve esasa ilişkin hukuka aykırılıklar yönünden incelenecek.

Ceza hukuku, özel hukuk ve idare hukuku kapsamındaki yargılamaların makul sürede sonuçlanmaması durumunda Anayasa Mahkemesi'ne yapılan bireysel başvurularda, başvuru yollarının tükenmemesi durumunda dosyanın Tazminat Komisyonu tarafından incelenmesine imkan tanındı.

8. Yargı Paketi yürürlülük adli para cezası alt tutar100 lira resmi gazete ceza mahkemesi emekli bayram ikramiyesi gündem samsunhaber haber