AB, Rusya'ya 13. Yaptırım Paketini Onayladı

TAKİP ET

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya'ya yönelik 13. yaptırım paketini onaylayarak yaklaşık 200 kişi ve kuruluşu yaptırım listesine eklemeyi planlıyor.

Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rusya'ya yönelik 13. yaptırım paketini onaylama kararı aldı. Belçika'nın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre, AB ülkelerinin büyükelçileri, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı çerçevesinde 13. yaptırım paketi üzerinde prensipte anlaştı. Paylaşımda, bu paketin AB tarafından onaylanan en geniş yaptırım paketlerinden biri olduğu belirtilirken, resmi onayın 24 Şubat'ta yapılacağı ifade edildi.

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, yaptığı açıklamada, "Rusya'ya yönelik 13. yaptırım paketimize ilişkin anlaşmayı memnuniyetle karşılıyorum." dedi. Von der Leyen, AB'nin Ukrayna krizi nedeniyle Rusya'ya uyguladığı yaptırımların sayısının 2 bini bulduğunu ve Rusya'nın insansız hava araçlarına erişimini daha da azalttıklarını belirtti. "Putin'in savaş makinesini zayıflatmaya devam etmeliyiz" diyen von der Leyen, yeni pakette 200'e yakın kişi ve kuruluşun yaptırım listesine ekleneceğini açıkladı.

Yaptırım paketinin onay tarihi, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının başladığı 24 Şubat'ın ikinci yıl dönemine denk geliyor. AB, şimdiye kadar Rusya'ya yönelik 12 yaptırım paketi uygulamıştı. Yaptırımlar, ticaret, finans, sanayi, teknoloji, ulaşım, çift kullanımlı ve lüks ürünleri içeren geniş bir yelpazeye yayılıyor. Bu çerçevede, ham petrol ve bazı petrol ürünlerinin ithalatına yönelik yasak, bazı Rus bankalarının uluslararası ödeme sistemi SWIFT'ten çıkarılması ve birçok yayın kuruluşunun faaliyetlerinin askıya alınması gibi önlemler bulunuyor.

ABD Rusya Ekonomi Avrupa Birliği yaptırım