AB, Türk dönerini tescile hazırlanıyor

TAKİP ET

Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne yaptığı başvuru sonucunda, Türk dönerinin "geleneksel ürün adı" olarak tescil edilmesine yönelik ilan, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı.

İlana göre, Türk döneri, sığır, koyun veya tavuk etinin ince ve yatay biçimde dilimlenerek bir şiş üzerine sabitlendiği ve dikey olarak kendi ekseni etrafında dönerek ateşte pişirildiği belirtiliyor.

Etlerin pişirme öncesi yoğurt veya süt, biber veya domates püresi, tuz, çeşitli ot ve baharatlarla terbiye edildiği ifade ediliyor. Şişlenme sırasında et katmanları arasına yatay olarak dilimlenmiş yağ yerleştirildiği ve içeriğinde büyükbaş hayvan eti, koyun eti, dana kıyma, koyun kıyma veya bunların karışımları ile tavuk etinin kullanılabileceği aktarılıyor.

Dönerin kökeninin 1800'lerin başlarına dayandığı ve Osmanlı coğrafyasının çeşitli şehirlerine yayıldığı, Türklerin Avrupa'ya göçüyle birlikte kültürel bir simge haline geldiği vurgulanıyor. Ayrıca, dönerin Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine yayılmasının ardından Avrupa'da popüler bir sokak yemeği haline geldiği belirtiliyor.

Dönerin tescil sürecinin, 3 aylık bir itiraz süresinin ardından tamamlanacağı ve Türkiye'den AB'de tescillenen ilk geleneksel ürün adı olacağı bildiriliyor.