ABD, BM Güvenlik Konseyi'nde Gazze İçin Vetoya Takıldı

TAKİP ET

ABD, Cezayir'in Önerisini Reddederken, Sivillere Yönelik Saldırıları Kınamayı Sürdürüyor

Son Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısında, Cezayir tarafından sunulan Gazze için acil ateşkes çağrısını içeren öneri, ABD'nin vetosuyla karşılaştı.

15 üyeli BMGK'da ABD'nin vetosuna karşın İngiltere çekimser oy kullanırken, 13 ülke öneriye evet oyu verdi.

Oylama öncesinde BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield, İsrail, Hamas, Mısır ve Katar ile esir değişimi için devam eden müzakerelere dikkat çekerek, bu konuda anlaşma sağlanması halinde çatışmalara 6 haftalık bir ara verileceğini belirtti.

Greenfield, diplomasi sürecinin zaman aldığını ve sahadaki gerçeklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade ederek, Cezayir'in önerisinin müzakereleri olumsuz etkileyeceği endişesini dile getirdi.

"Kaç Masum Canın Kurban Edilmesi Gerek?"

BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama, oylama öncesinde yaptığı açıklamada, öneriyi reddetmenin Filistin halkının maruz kaldığı şiddeti ve toplu cezalandırmayı desteklemek anlamına geleceğini söyledi. Bendjama, "Konsey ateşkes çağrısı yapmadan önce daha kaç masum canın kurban edilmesi gerek?" sorusunu sordu.

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia, ülkesinin 16 Ekim 2023'te yaptığı ateşkes çağrısının reddedildiğini hatırlatarak, "Eylemsizliğin maliyeti 28 binden fazla can kaybı. Bunun toplu sorumluluğu, BM Güvenlik Konseyi'nin Batılı ülkelerindedir" dedi.

Cezayir'in Sunduğu Tasarı

Cezayir'in sunduğu karar tasarısında, Gazze'de acil insani ateşkes sağlanması talep ediliyordu. Tasarıda, sivillere yönelik saldırılar kınanırken, Filistin halkının zorla yerinden edilmesine karşı çıkılıyordu. Tüm taraflara uluslararası insancıl hukuka uyma çağrısı yapılırken, Gazze'nin tüm bölgelerine engelsiz insani yardım ulaştırılması talep ediliyordu.

Tasarıda, tüm esirlerin serbest bırakılması istenirken, Uluslararası Adalet Divanı'nın İsrail'e yönelik 26 Ocak'ta aldığı ihtiyati tedbir kararlarına da atıfta bulunuluyordu.

ABD'nin Yeni Tasarısı

ABD'nin yeni bir tasarı hazırladığı bildirildi. Tasarıda, mevcut koşullarda Gazze'ye yönelik kara saldırısının sivillere büyük zarar vereceği ve yerinden edilmelere yol açacağı konusunda uyarı yapılıyor. Bu durumun ciddi bölgesel ve güvenlik sorunlarına neden olacağı belirtilen tasarıda, "Mevcut koşullarda bu saldırı gerçekleşmemeli" ifadesi kullanılıyor. ABD'nin tasarısında ilk kez "ateşkes" ifadesi kullanılarak, "Gazze'de tüm esirlerin serbest bırakılması halinde uygulanabilecek en kısa sürede geçici bir ateşkese destek veriyoruz" mesajı veriliyor.

ABD'nin Önceki Vetoları

ABD daha önce 16, 18 ve 25 Ekim 2023 ile 8 Aralık 2023'te BMGK'de Gazze'ye ilişkin sunulan karar tasarılarını veto etmişti. ABD ayrıca, BM Genel Kurulu'nda 13 Aralık 2023'te 153 ülkenin "evet" oyu kullandığı Gazze'de acilen insani ateşkes talebinde bulunulan karar tasarısı için de "hayır" oyu kullanan 10 ülkeden biri olmuştu.

ABD VETO GAZZE FİLİSTİN İSRAİL SAVAŞ BMGK