ABD, Gazze'ye Seyyar Liman İnşaatı İçin 4 Gemiyi Akdeniz'e Yolluyor

TAKİP ET

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Gazze'ye insani yardım operasyonlarını desteklemek ve açlıkla mücadele eden Filistinli sivillere yardım etmek amacıyla 4 gemiyi Akdeniz'e yolladı. Pentagon Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder, gemilerin Gazze'nin kuzey bölgesinde seyyar liman görevi yapacağını açıkladı.

Seyyar limanın amacı, büyük yüklerin kıyıya çıkarılmasını ve sevkiyatını kolaylaştırmak. Gemiler, ABD'den hareket ederek Gazze'ye ulaşana kadar geçmesi planlanan süre 60 gün olarak belirtildi.

ABD Başkanı Joe Biden geçen hafta yaptığı açıklamada, geçici limanın kurulması talimatını vermiş ve Gazze'ye deniz yoluyla daha fazla insani yardım ulaştırılmasını planlamıştı. Biden, İsrail'in üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesi gerektiğini vurgulayarak, "İsrail, Gazze'ye daha fazla insani yardım girişine izin vermeli ve insani yardım çalışanlarının güvenliğini sağlamalıdır." ifadelerini kullanmıştı.

Seyyar limanın kurulmasıyla birlikte, günde yaklaşık 2 milyon öğün yemeğin Gazze'ye teslim edilmesi planlanıyor. Operasyon, İsrail'in kara yollarını kısıtlaması ve yardım akışını engellemesi nedeniyle hayata geçiriliyor. ABD'nin yanı sıra Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri, Ürdün, Katar, Umman ve Bahreyn de havadan yardım indirilmesi operasyonuna destek veriyor.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon gazzeye insani yardım destek israil mısır Seyyar Liman İnşaatı akdeniz samsunhaber dünya gündem haber