ABD'li krom üreticisi Yıldırım Grup'un oldu

TAKİP ET

Yıldırım Holding, ABD'deki Elementis plc'nin krom iştiraklerini satın almak için anlaşma imzaladı. Elementis Krom'un işletme değeri 170 milyon dolar. Yüksel Yıldırım, "Elementis, Yıldırım Grup'un en değerli iştiraklerinden biri haline gelecek" dedi.

Yıldırım Holding, ABD'deki Elementis plc şirketinin krom işine ait hisselerinin yüzde 100'ünü satın almak üzere anlaşma imzaladı. Satın alma işleminin tamamlanması için 2023'ün ilk çeyreğinde sonuçlanması beklenen ABD düzenleyici onayının alınması gerekiyor.

İşlem, Elementis Chromium'un; Corpus Christi (Teksas) ve Castle Hayne (Kuzey Carolina)'deki 2 üretim tesisi ile Amarillo (Teksas), Dakota (Nebraska) ve Milwaukee (Wisconsin)'deki 3 üretim tesisini kapsıyor. Kuzey Amerika'da önemli bir varlık gösteren şirket, özellikle metal kaplama, ahşap iyileştirme, kaplama, deri tabaklama ve diğer endüstrilerde kullanılan kromik asit, krom oksit, krom sülfat, sodyum dikromat ve sodyum sülfat üretimi yapıyor.

Yıldırım, Avrupa’nın önde gelen krom şirketlerinden biri ve dünyanın en büyük 2. yüksek karbon ferrokrom (HC FeCr) üreticisi olarak, Amerika kıtasının tek krom kimyasalları üreticisi Elementis’in satın alınması ile bünyesine yeni fırsat ve beceriler ekleyerek mevcut krom portföyünü genişletmeyi hedefliyor.

ŞİRKETİN DEĞERİ 170 MİLYON DOLAR
Sözleşmeye göre, tüm işlem maliyetleri ve işletme sermayesi düzenlemelerinin ardından vergi hariç Elementis'e 119 milyon dolar ödeme yapılacak. Şirketin devir teslimi aşamasında ise 35 milyon ABD doları tutarındaki çevresel borçlar ve 8 milyon dolar tutarındaki diğer borçlar da Yıldırım Holding'e transfer edilecek.

Yıldırım Holding, global sektörün ana “Krom Şirketi” olma planıyla bünyesine kattığı Elementis Krom’u, iş planının önemli bir parçası olarak konumlandırıyor. Bu satın alma ile Yıldırım Grup’un metal ve madencilik alt kolu Yılmaden Holding'in kromdaki gücü, portföye eklenen krom kimyasalları üretimi ve ticaretiyle büyüyecek. Krom kimyasallarındaki yeni iş planına göre Elementis Krom, Yıldırım’ın en değerli iştiraklerinden biri haline gelecek. 

HAYALİMİZİ GERÇEKLEŞTİRİYORUZ
Yıldırım Şirketler Grubu'nun İcra Kurulu Başkanı Yüksel Yıldırım, satın alma hakkında şunları söyledi: "Yıldırım Grup olarak Elementis Krom’u satın almaktan dolayı çok gururluyum ve çok heyecanlıyım. Yılmaden Holding altında dünyanın 'Krom Şirketi' olma hayaliyle başladığımız yolda, Elementis'i bünyemize katmamız en önemli adımlardan biri oldu. Artık krom kimyasallarını da portföyümüze katarak, uçtan uca krom çözümleri sunmaya ve Yıldırım Grup çatısı altında müşterilerimize tek elden krom deneyimi yaşatmaya hazırız. Krom sektöründeki yeni global iş planımızla artık sadece krom cevheri ve ferrokrom metali değil, metalürjik veya kimyasal kullanıma uygun krom ürünleri ve endüstriyel kimyasallar da üretip, ticaretini yapacağız."

N. Alper CABBAR

Yüksel Yıldırım