ABD'li Yetkililer, İsrail'in İran'a Karşı Olası Saldırı Planlarını Değerlendirdi

TAKİP ET

ABD'li yetkililer, İsrail'in İran'a vereceği muhtemel yanıtın kapsamını ve odak noktalarını açıkladılar, bu durum Orta Doğu'da gerilimi artırıyor.

ABD'nin NBC News televizyonundaki habere göre, ABD’li yetkililer, İsrail’in İran’a doğrudan vereceği yanıtın sınırlı olacağına ve Tel Aviv’in Tahran yönetiminin vekil güçlerine odaklanacağını düşünüyor. İsraillilerle yapılan görüşmelere dayanan bu değerlendirme, İsrail’in İran’a vereceği muhtemel yanıtın şeklini belirlemede önemli bir yol haritası sunuyor.

İsrail’in İran’a doğrudan vereceği yanıtın sınırlı olacağına ve bunun yerine Tahran yönetiminin vekil güçlerine odaklanacağına dikkati çeken yetkililer, Tel Aviv’in "Suriye’deki İran bağlantılı gruplara veya Lübnan’daki Hizbullah Hareketine" saldırı düzenleyebileceğini belirtti. Bu, İsrail’in Tahran’a karşı daha az agresif bir yaklaşım benimseyebileceği anlamına geliyor.

İsrail Savaş Kabinesi'nin İran'a misilleme saldırısını değerlendirmek için bugün bir kez daha toplanacağı ve çeşitli saldırı seçeneklerini gözden geçireceği belirtiliyor. İsrail ordusu, "ölçülü saldırı", "orta şiddette saldırı" ve "kapsamlı saldırı" gibi farklı seçenekleri Savaş Kabinesi'ne sunmuştu.

Henüz saldırının zamanına ilişkin net bir karar bulunmasa da Başbakan Binyamin Netanyahu'nun olası adımlarla ilgili muhalefet liderlerine brifing vermesi planlanıyor. Bu gelişmeler, Orta Doğu'da gerginliğin artmasına neden olabilir.

İran ile İsrail arasındaki gerilim, İran'ın Şam'daki konsolosluk binasına yapılan hava saldırısının ardından tırmanmıştı. İran'ın İsrail'e karşı yaptığı saldırıya misilleme olarak Tel Aviv’in olası yanıtı, bölgede yeni bir askeri çatışmanın kapısını aralayabilir.