ABD Senatosu, Türkiye'ye F-16 Satışını Bloke Etme Tasarısını Reddetti

TAKİP ET

ABD Senatosu, Kentucky Senatörü Rand Paul'ün önderliğindeki Türkiye'ye yönelik F-16 satışını engelleme girişimini büyük çoğunlukla reddetti.

ABD Senatosu, Türkiye'ye yapılacak olan F-16 savaş uçağı satışını engelleme amacı taşıyan tasarıyı, Kentucky eyaletinden Senatör Rand Paul tarafından sunulan ancak genel oylamada büyük bir çoğunlukla reddetti. 5 Şubat'ta sunulan tasarının oylamasında, 13 "evet" oyuna karşı 79 "hayır" oyu kullanıldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 26 Ocak'ta Türkiye'ye 40 adet F-16 savaş uçağı satışı ve mevcut F-16'ların modernizasyonu için Kongre'ye resmi bildirimde bulunmuştu. Ancak bu bildirimin ardından başlayan 15 günlük inceleme sürecinde, yalnızca Senatör Rand Paul'ün itirazı dikkat çekmiş ve tasarı Senato Dış İlişkiler Komitesine havale edilmişti.

Kentucky Senatörü Paul'ün girişimi, 79 "hayır" oyu ile net bir şekilde reddedilerek, ABD'nin Türkiye'ye F-16 satışındaki planları üzerinde büyük bir etki yaratmadı. ABD yönetimi, bu süreçte Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili kabul ve teklif mektuplarını Ankara'ya iletti.

ABD Senatosu F-16 satışı