Açık Emar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

TAKİP ET

Klostrofobi, bir kişinin hayatını ciddi şekilde sınırlayan zayıflatıcı bir durum olabilir. Açık emar klostrofobisi olan kişiler  için bir çözüm sunar. Bu tip MR makineleri, hastaların korkularını ve endişelerini hafifletmeye yardımcı olan açık bir tasarıma sahiptir. 

Açık MR Nedir?

MR makineleri, belirli hastalıkları teşhis etme ve iç organları inceleme yeteneğimiz üzerinde büyük bir etki yarattı. MR taramaları genellikle, örneğin demans veya kanserli beyin tümörü gibi birinin hangi durumdan muzdarip olduğunu doktorların doğru bir şekilde belirlemesine yardımcı olan diğer testlerle birlikte kullanılır.

Bununla birlikte, geleneksel MR makinelerinin kapalı, tünel benzeri tasarımı, klostrofobisi olan hastaları rahatsız edebilir ve kapalı alanlarda korkularını tetikleyebilir. Bu durumda MR çekimini  tamamen reddetmelerine veya bundan kaçınmak için gereksiz prosedürlerin yapılmasına neden olabilir.

Açık MR mükemmel bir çözümdür.

Dört tarafı da açıktır. Hastanın vücudunun içinin görüntülerini çekmek için hala mıknatıslar kullanıyorlar, ancak kapalı bir kapsül yerine, açık MR, bir üst ve alt mıknatıs kullanıyor. Kapalı MRG'lerde olduğu gibi, kontrast maddeyle veya kontrast madde olmadan MR çekimi yapılabilir.

 Açık Emarın Avantajları 

Klostrofobik hastaların yanı sıra, açık MR başka hastalar için de daha iyidir. Açık şekli daha büyük hastalara çekim yapmayı sağlayabilir ve geleneksel bir makinenin sınırlı alanından korkan küçük çocuklar için idealdir. 

Geleneksel MRI makineleri, gürültüye duyarlı hastaların rahatsız edici bulduğu gümleme veya çarpma sesi üretir. Çoğu tanı merkezi, gürültünün azaltılmasını sağlamak için ellerinden gelenin en iyisini yapacak olsa da, bazı hastalar için yine de rahatsız edici ve endişe uyandırıcı olabilir. Açık Emar  taramaları daha az gürültülü bir alternatif sunar.

Radyasyonsuz Tıbbi Görüntüleme

Diğer görüntüleme yöntemleri bir miktar radyasyon kullanırken, ultrasonlar yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak gerçekleştirilir. Bu medikal ultrason dalgaları iç yüzeylere temas eder ve bu çarpışmalara dayalı bir görüntü oluşturur.

Bu görüntüler, vücudunuzu açmak ve sizi travmatik keşif cerrahisine maruz bırakmak zorunda kalmadan iç organlarla ilgili sorunları ve diğer yumuşak sorunları belirlemede doktorunuza yardımcı olabilir.

Ultrason Nasıl Yapılır ?

Ultrason görüntülemesi yapılırken rahatsız edici sürtünmeyi önlemek için önce bir kayganlaştırıcı jel sürülür ve ultrason probu vücudunuzda sorunsuz bir şekilde hareket etmesine ve net bir görüntü oluşturmasına olanak sağlar. İşlem  ağrısızdır ve sizin tarafınızdan hiçbir şey yapmayı gerektirmez.

Ultrasonda Hangi Yapılar Değerlendirilebilir

Dahili dokularla ilgili sorunları, yani baştan sona çoğunlukla katı olan sorunları tanımlamak için bir ultrason kullanılabilir. Örneğin mide, açık alan ve hava akışı nedeniyle ultrasonla iyi şekilde görülmeyebilir.

Ultrason, safra kesesi, karaciğer veya böbrekler gibi organları inceleyebilir. Ayrıca pelvik ağrı ile ilgili sorunları tanımlayarak kadınlara yardımcı olur.

Ultrasonlar ayrıca hamilelik süresince sağlığınızın izlenmesine yardımcı olmak için kullanılır. Doktorunuz fetüsün sağlığını ve büyümesini izlerken, çocuğunuzla ilk kez tanışmak için harika bir fırsat.

Rahim Filmi Nedir , Neden Çekilir ?

Rahim Filmi, doktorunuzun rahmin ve fallop tüplerinin iç duvarlarını incelemesini sağlar. Bu küçük prosedür, endometriyal boşluğun (uterus) şekli ve konturu hakkında bilgi sağlamak veya endometriyal polip, leiomyomata (miyom) veya skar varlığını belgelemek için tasarlanmıştır. Ayrıca prosedür, fallop tüplerinin açık (açık) olup olmadığını belirleyecektir.

Tıkanmış bir fallop tüpü veya rahminizde bir büyüme olması hamilelik şansınızı azaltabilir. Fallop tüpleriniz tıkalıysa, sperm yumurtaya ulaşamaz. Rahim Filmi, yara dokusunu, polipleri, fibroidleri ve tüplerinizi tıkayabilecek veya döllenmiş bir yumurtanın rahminize düzgün bir şekilde yerleşmesini engelleyebilecek diğer büyümeleri tespit etmek için x-ışınları ve kontrast madde kullanır.

Sonohisterogram adı verilen başka bir test, rahim içindeki anormallikleri tespit etmek için ultrason ve özel bir çözelti kullanır. Ancak sonohisterogram, tıkalı fallop tüplerini tespit etmek için kullanılamaz. Rahim Filmi, kısırlık araştırmasının bir parçası olarak rutin olarak gerçekleştirilir.

Rahim Filmi Nasıl Çekilir ?

HSG testi genellikle radyoloji laboratuvarında yapılır ve 10 ila 15 dakika sürer.

Doktorunuz vajinanıza bir spekulum yerleştirecek (Pap smear yaptırdığınızda olduğu gibi) ve ardından rahim ağzına ince bir plastik tüp yerleştirecektir. Plastik tüp içinden özel bir kontrast madde enjekte edilecektir. Kontrast madde rahminizi ve fallop tüplerinizi doldurmalı ve her iki fallop tüpünden dökülmelidir.

Ardından röntgen çekilecek ve doktorunuz görüntülerde  rahim ve fallop tüplerinizi değerlendirecektir. 

HSG işlemi ağrılı mıdır?

Birçok kadın, özellikle kontrast  enjekte edildiğinde biraz kramp hisseder. Tıkalı bir fallop tüpü olan kadınlar yoğun ağrı hissedebilir. Reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar bu ağrıyı veya rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir.