'Ahilik Dürüstlüğün Cömertliğin Simgesi'

TAKİP ET

SESOB koordinesinde 'Ahilik Haftası' kutlamaları kapsamında Samsun Meslek Odaları Başkanları'nın katılımı ile SESOB Başkanlık Kurulu Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıda 'Yılın Ahisi'ne kaftan giydirildi, kalfasına, çırağına ise plaket verildi. 

Bu yıl 34.'sü Samsun Valiliği Ticaret İl Müdürlüğü ve Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği(SESOB) tarafından düzenlenen 'Ahilik Kültür Haftası' kutlamaları kapsamında, SESOB Merkez Binası'nda Başkanlar Kurulu Toplantısı düzenlendi.

SESOB Başkanı Eyüp Güler’in ev sahipliği yaptığı toplantıya, Samsun Valisi Doç.Dr. Zülküf Dağlı, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Hızır, Samsun İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, İl Ticaret Müdürü Kürşat Turpçu, Meslek Odası Başkanları, davetliler ve medya temsilcileri katıldı. Program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı. 

AHİLİK KÜLTÜRÜNÜ YAŞATACAĞIZ 

Programın açılış konuşmasını yapan SESOB Başkanı Eyüp Güler, "Günümüzde Ahilik, esnafa özgü bir kavram olarak algılanmakta, Ahilik denince esnaf, esnaf denince ahilik akla gelmektedir. Bu kavramın günümüze ve geleceğe ışık tutan derin ve geniş bir anlamı vardır. Ahilik kelime anlamı olarak kardeşlik ,cömertlik, yardımlaşma gibi değerleri ifade eder. Ticareti ahlakla buluşturan bir hayat felsefesidir. Ortaya koyduğu temel ilkelerle toplumun tüm kesimlerini kaynaştıran, bütünleştiren ve millet olma bilincini Anadolu topraklarına yayan bir düşünce sistemidir. Yaklaşık bin yıllık bir geçmişi olan teşkilatlanma modelinin adıdıdır. Bu modelin temelinde birbirini sevme, sayma, yardım etme, fakiri ve yoksulu gözetme ve iş hayatında ahlaki kuralları esas alma vardır. Bizim de Esnaf Odaları Birliği olarak amacımız, Ahilik Kültürünü yaşatarak, daha bilinir hale getirmek suretiyle gelecek nesillere bu kültürün aktarılmasını sağlamaktır "dedi. 

YENİ PROJELER HAZIRLAYACAĞIZ 

SESOB Başkanı Güler açıklamasına şöyle devam etti; "Pandemi dönemi boyunca yetkili kurumlarla birlikte esnafımız için mücadele verdik ve vermeye devam edeceğiz. Esnaf Odaları Birliği Başkanı olarak sizlerin her zaman yanında oldum ve olmaya devam edeceğim. Artık bizim de yetkili bir kurum olarak gerek Meclis bünyesinde, gerekse siyasi arenada yetki ve söz sahibi olma zamanımız gelmiştir. Birlik ve beraberlik ruhuyla önümüzdeki süreçte siyasal, ekonomik ve sosyal içerikli projeler geliştirerek daha etkin bir kurum olma amacındayız. Bu vesileyle Samsun halkının ve esnaf ve sanatkar teşkilatımızın Ahilik Kültürü Haftasını tebrik ediyor, esnafımıza bol kazanç diliyorum."

VALİ DAĞLI: AHİLİK SÖZDE DEĞİL ÖZDE OLUR 

Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, "Esnafı anlamak için biraz empati yapmak lazım. Korona ile mücadelede burada 2-3 kere toplantı yaptık. Esnaf mağduriyetleri nasıl daha fazla olmasın, ne yaparız, ne ederiz şeklinde epey toplantılar yaptık. Zorlu bir süreci hep birlikte geçirdik. İnşallah devamı gelmez. Tüm temennimiz budur. Ahilik sözde değil özde olan konulardır. 'Komşusu açken tok yatan bizden değildir' düsturunun devamıyız. Bunun yanında komşu dükkan daha siftah yapmadı diyen bir medeniyetin devamıyız. Bunları hiçbir zaman unutmadan yolumuza devam etmeliyiz" ifadelerini kullandı.

DEMİR: BİZİ BİZ YAPAN DEĞERLER 

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir ise konuşmasında, "Bizi biz yapan tüm değerler buradadır. Bir insan durup dururken kendi duygu dünyası ve intikal, iman olarak nasıl ifade ederse etsin çok önemlidir. Esnaflıkta hemen hemen her türlü imtihan vardır. Selçuklu'da bildiğiniz gibi ahilik kavramı gelişmiştir. Bugüne geldiğimizde ise Samsun için bu kavramlarda çok önemlidir. Samsun bu konuda çok önemli kentlerden bir tanesidir. Bizim özellikle bu ahilik değerlere, esnaf değerlere, bizi biz yapan değerlere sahip olan esnaf kitlemiz bizim çok geniştir" şeklinde konuştu.

HIZIR: DOĞRULUK VE DÜRÜSTLÜĞÜN ÖRNEĞİ 

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Süleyman Hızır, "Halka hizmet düsturuyla Anadolu’nun geleneği olan Ahilik Haftası kutlamaları vesilesiyle sizlerle bir arada olmanın mutluluğu içerisindeyiz. Doğruluk, dürüstlük, cömertlik gibi değerlerin ön planda olduğu eğitim ve terbiye, doğru ve dürüst çalışma kaliteli mal üretme, müşteriye saygı gibi ahlakın temel ilkelerini günümüzde yaşatmak her zamankinden daha kıymetli hale gelmiştir. Rekabetin her şeyi mubah kıldığı bu zamanda bilim ve sanatla bu erdemli anlayışı devam ettirmeye gayret göstererek esnaf olmak, hiç şüphesiz anlık kazançtan daha değerli, daha huzurlu ve daha onurludur" diye konuştu.

ÖDÜLLER TAKDİM EDİLDİ 

Konuşmalarının ardından Vali Dağlı ve beraberindekiler 'Yılın Ahisi' olan 51 yıllık terzi Necdet Hacıyunus’a (74) kaftanını giydirdi, kuşağını taktı. Akabinde yılın kalfası ise İlkadım Mesleki Eğitim Merkezi'nde kuaför olan Semiha Yavuz da kaftan giydi, kuşak taktı. Yılın çırağı ise İlkadım Meslek Eğitim'de çırak olan Yavuz Ok seçildi. Vatani görevini yaptığı öğrenilen Yavuz Ok’un kaftan ve kuşağını annesi Melike Ok aldı. Bu yıl ilk defa uygulanan "Geçmişin Esnafı Günümüzün Sanayicisi" ile "Geçmişin Esnafı Günümüzün Taciri" vefa ödülleri Servet Beytekin ile Yaşar Balçık’a verildi. 
Ayrıca Meslek Liseleri arasında yapılan Ahilik Resim yarışmasında dereceye giren Bafra İsmail Ahıskalı Mesleki Eğitim Merkezi öğrencilerinden birinci olan Özgü Sümer, ikinci olan Ferda Kurnaz ve üçüncü olan Elif Özdemir’e hediyeleri ve teşekkür plaketleri verilerek tebrik edildiler. 

 

Vali Dağlı ve beraberindekiler 'Yılın Ahisi' olan 51 yıllık terzi Necdet Hacıyunus’a (74) kaftanını giydirdi, kuşağını taktı. 

Yılın kalfası ise İlkadım Mesleki Eğitim Merkezi'nde kuaför olan Semiha Yavuz da kaftan giydi, kuşak taktı. 


Yılın çırağı ise İlkadım Meslek Eğitim'de çırak olan Yavuz Ok seçildi. Vatani görevini yaptığı öğrenilen Yavuz Ok’un kaftan ve kuşağını annesi Melike Ok aldı.


Bu yıl ilk defa uygulanan "Geçmişin Esnafı Günümüzün Sanayicisi" ile "Geçmişin Esnafı Günümüzün Taciri" vefa ödülleri Servet Beytekin ile Yaşar Balçık’a verildi. 

Programın sonunda protokol yetkilileri hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdiler. Program,  davetlilere Geleneksel Ahilik Pilavı ikram edilmesiyle sona erdi.

Haber: Nazım AKPINAR