Aile Hekimleri Grevde

TAKİP ET

Samsun'da aile sağlığı merkezlerinde dün sağlık çalışanları iş bıraktı. Grev bugünde devam edecek. SES Şube Başkanı Aysel Ocak, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin iptal edilmesini talep etti. 

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu'na (KESK) bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası(SES) Samsun Şubesi, Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin iptali talebiyle dün aile sağlığı merkezlerinde  gerçekleştirilen ve bugünde devam edecek olan grev ile ilgili sendika binasında basın toplantısı düzenledi. 

Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliği'nin iptal edilmesini talep eden SES Şube Başkanı Aysel Ocak, "16 yıl önce başlatılan ve 10 yıldır da tüm Türkiye’de uygulanmakta olan aile hekimliği sistemi ile 'dönüştürülen' birinci basamak, toplum sağlığı açısından sürekli olarak sorunların birikmesine neden olurken, aynı zamanda esnek ve performansa dayalı ücretlendirme sistemi ile de sağlık emekçilerine yönelik sömürüyü derinleştirmektedir. Gelinen aşamada birinci basamak sağlık hizmetleri kötüye gitmekte, sağlık emekçileri daha fazla sömürülmektedir  dedi. 

SORUNLAR ÇÖZÜM BEKLİYOR 

Yaşanan sorunlara dikkati çeken Ocak açıklamasında şunları kaydetti; " Birinci Basamak Sağlık Hizmetlerin toplum yönelimli ve bölge tabanlı sunulmalıdır. Koruyucu sağlık hizmetlerin tüm giderleri kamudan karşılanmalıdır. ASM giderlerinin cari hesaplar kaleminden değil bütçeden karşılanmalıdır. ASM’lerin tümü uygun standartlarda ve donanımda kamu binası olarak yapılmalıdır. Mobil hizmetler için kamu tarafından, uygun mekan temin edilmeli, kamu tarafından araç tahsisi yapılmalıdır.

Yaz-boz tahtasına dönüşmüş olan mevzuatlar tartışmaya açılmalı ve toplumun ve sağlık emekçilerin örgütlerinin görüşleri bu tartışmalarda önemsenmelidir. Mevzuat yeniden düzenlenmelidir.     Emekçilerin kadrolu, iş güvenceli istihdamı sağlanmalı, kamu dışı emekçiler kadroya alınmalıdır. Birinci basamak ekibi genişletilmeli, bölge ve nüfusun özelliklerine göre belirlenen sayıda sağlık emekçisi istihdam edilmelidir.

Nüfus ve performansa dayalı ücretlendirme yerine emekliliğe yansıyacak temel ücret uygulaması hayata geçirilmelidir. Birinci basamak sağlık emekçilerin taleplerine yönelik toplu sözleşme hazırlanmalı, tüm sağlık ve sosyal hizmet alanı için yapılan toplu iş sözleşmesinde birinci basamağa özgün yer verilmelidir. Denetim ve izlemelerin birincil amacı hizmet içi eğitim hedefi olmalıdır.

Sağlık emekçilerinin karar mekanizmalarına katılımı sağlanmalıdır. Birinci basamak gerektirdiği tüm hizmetleri sunabilecek genişlikte bir ekipten oluşmalı; tüm sağlık emekçileri kadrolu (4a) istihdam edilmeli ve ücretlendirmesi de emekliliğe yansıyacak temel ücretle olmalıdır. Çalışma koşulları ve ücretler toplu sözleşme ile belirlenmelidir "ifadelerini kullandı. 

Zekeriya FIRAT