Ak Parti'li Eski Başkana 'Osmanlı Kafe' Kıyağı

TAKİP ET

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir 'zarar ettiği' gerekçesiyle belediyenin sosyal tesislerini kiraya verirken, 3,5 milyon liraya AK Parti'li eski Başkan Adem Bektaş'a acil durumlarda düzenlenen 21/b maddesinden 'Osmanlı Kafe' yapım işini verdiği ortaya çıktı. 

31 Mart yerel seçimleri ile göreve gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, 'zarar ettiği' gerekçesiyle belediyenin sosyal tesislerini kiraya verdi. Demir, Amisos Kafe, Sevgi Kafe, Golf Külübü Restorant gibi sosyal tesisleri işletilmek üzere özelleştirdi. 

Başkan Demir diğer taraftan Mayıs ayında, İlkadım İlçesi Rasathane Mahallesi’nde yıkılan eski İl Özel İdare Lojmanlarının olduğu yere, 3 milyon 883 bin 230 lira yaklaşık maliyetle 'Osmanlı Kafe yaptırmak için ihale yaptı.

YAPIM İŞİNE BAŞLADI 

Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi acil durumlarda yapılan 21/B maddesine göre pazarlık usulüyle yapılan ihale, 3 milyon 500 bin liraya 2004 -2009 yıllları arasında Atakum Belediyesi Başkanlığı yapan Adem Bektaş'a verildi. Adem Bektaş da 180 günde tamamlanacağı açıklanan Osmanlı Kafesi'nin yapımına başladı.

İHALE ESKİ BELEDİYE BAŞKANINA VERİLDİ

Sözcü Gazetesi'nde yer alan haberde, 21/B maddesine göre yapılan ihaleye, 3 kişinin teklif vermiş gibi gösterildiğini ileri süren CHP'li Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Atila Tekcan, "Osmanlı Kafe yapım işinin eski belediye başkanı tarafından alınması çok ilginç. Belediye meclisi olarak aldığımız bir karar vardı. Belediyenin lokantacılık, kafe, büfe işletmeciliği gibi olaylarda uzak durması konusunda ilkesel bir karar aldık. Bu karar neticesinde de belediyeye ait sosyal tesisleri zarar ettiği için kiraya verildi. Bunu bizde kabul ettik. Çünkü, öz geliri artıran bir faaliyetti. Ama Osmanlı Kafesi yapılması, ilkesel kararlarımıza uyulmadığını gösterdi. Sosyal tesislerinin tamamını kiraya veren belediye neden tekrar kafe yaptırır anlamış değiliz?” dedi.

KAFE YAPMANIN NASIL BİR ACİLİYETİ OLABİLİR?

Osmanlı Kafesi yapmanın ne gibi bir aciliyeti olduğunu soran CHP'li Atila Tekcan, şöyle konuştu; "Bu işin 21/B maddesi, yani doğal afetler, salgın hastalıklar gibi acil işler için yapılan bir ihale ile yapılması vahimdir. Burada acil olan nedir? Acil olan müteahhidin hemen iş yapması mıdır? Kentin acil işleri dururken önceliğin bir kafeye verilmesini anlamış değiliz. Bu tamamen keyfi ve kişilerin menfaatleri doğrultusunda yapılan bir ihaledir. 2 katlı yapılması planlanan bir kafenin maliyetinin 3,5 milyon lira olması imkansızdır. Bu hesaplamayı nasıl yaptılar?"

İsmail AKDUMAN


Belediye sosyal tesislerini özelleştiren Başkan Demir, diğer taraftan Mayıs ayında, İlkadım İlçesi Rasathane Mahallesi’nde yıkılan eski İl Özel İdare Lojmanlarının olduğu yere, 3 milyon 883 bin 230 lira yaklaşık maliyetle 'Osmanlı Kafe yaptırmak için ihale yaptı.