Akaryakıt Fiyatlarını Düşürmek İçin 'Beyaz Bayrak' Önerisi

TAKİP ET

Rekabet Kurumu, akaryakıt sektöründe rekabeti artırmak amacıyla yaklaşık iki yıldır üzerinde çalıştığı Akaryakıt Sektör İncelemesi Raporu'nu tamamladı. Raporda, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) çağrı yapılarak "beyaz bayraklı" istasyon önerisi getirilirken, sürücülerin konumlarına göre en uygun akaryakıt fiyatını görebilecekleri bir mobil uygulama talep edildi.

Rekabet Kurumu'nun hazırladığı 560 sayfalık raporda en dikkat çeken öneri, "Beyaz Bayraklı Akaryakıt İstasyonları" oldu. Bu istasyonlar, hiçbir marka ve dağıtım şirketine bağlı olmadığı için "beyaz bayraklı" olarak adlandırıldı. Kurum, mevcut durumda yasal düzenlemelerin bu uygulamanın mümkün olmasını engellediğini belirtti.

Raporda, akaryakıt sektöründe tek tip bayilik yapılanmasının artık yetersiz kaldığı ve rekabetçi bir piyasanın oluşturulması için alternatif modellerin değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. "Beyaz bayraklı" istasyonların önünün açılması için mevzuatta değişiklik yapılması ve münhasırlık şartının ihtiyari hale getirilmesi gerektiği önerildi.

En Uygun Fiyatları Gösteren Bir Mobil Uygulama Talebi

Raporda ayrıca, EPDK'nın bu yönde bir düzenleme yapması ve "beyaz bayraklı" istasyonların listelenmesini sağlayacak bir mobil uygulama geliştirmesi istendi. Bu uygulama sayesinde sürücüler, konumlarına göre en uygun akaryakıt fiyatını görebilecek ve rekabetin artmasına katkı sağlayabilecekti.

Rekabet Kurumu, Avrupa'daki örneklerden yola çıkarak, markasız istasyonların markalı istasyonlara göre daha uygun fiyatlarla akaryakıt sattığını tespit etti. Bu durumun, piyasada fiyatları aşağıya çekerek rekabeti artırdığına dikkat çekildi.

Rekabet Kurumu akaryakıt akaryakıt fiyatlarını düşürmek için yöntem rekabet kurulundan beyaz bayrak önerisi akaryakıt beyaz bayrak yöntemi nedir akaryakıt sektörü ekonomi samsun haber gündem haber