Akaryakıta Gece Yarısından İtibaren Çifte Zam Geldi!

TAKİP ET

Türkiye'deki akaryakıt fiyatları, döviz kurlarındaki dalgalanmalar ve brent petrol fiyatlarındaki değişimlerin etkisiyle sürekli bir değişim içerisinde. Son zam haberleri ise arka arkaya gelmeye devam ediyor. 15 Mart 2024'ün ilk saatlerinden itibaren akaryakıt fiyatlarına çifte zam yapıldı ve bu artışlar hemen pompalara yansıtıldı.

Geçtiğimiz haftalarda araç sahiplerine biraz nefes aldıran indirimlerin ardından, akaryakıt fiyatlarına yine zam geldi. Benzin grubunda litre başına 1 lira 53 kuruş, motorin grubunda ise litre başına 1 lira 10 kuruşluk bir artış yaşandı. Yeni fiyatlar ise şöyle:

İstanbul'da benzin fiyatı 42,03 lira,

Ankara'da benzin fiyatı 42,74 lira,

İzmir'de benzin fiyatı 42,95 lira,

İstanbul'da motorin fiyatı 41,79 lira,

Ankara'da motorin fiyatı 42,59 lira,

İzmir'de motorin fiyatı 42,80 lira oldu.

Samsun'da benzin fiyatı 43.21 lira,

Samsun'da motorin fiyatı 41,84 lira oldu.

Geçtiğimiz haftalarda Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz, rafinerilere bir yazı göndererek gerekli uyarıları yapmış ve bu doğrultuda rafinerilerin fiyatları güncelleyerek indirim yapacağını duyurmuştu. Ancak, yaşanan son zam sonrası benzinde 76 kuruş, motorinde ise 2,45 lira indirim beklentilerin aksine gerçekleşmedi.

Akaryakıt fiyatları Türkiye'de hesaplanırken, gümrüksüz rafineri fiyatına Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve EPDK payı eklenerek KDV hariç rafineri satış fiyatı belirleniyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takibi ile belirleniyor. Bu verilerin ışığında belirlenen fiyatlar, sürekli olarak güncelleniyor ve tüketiciye yansıtılıyor.

samsun ankara istanbul izmir akaryakıt fiyatları benzin motorin zam ekonomi samsunhaber gündem haber