Akım Trafosu Neden Yanar?

TAKİP ET

Elektronik devreler, elektronik akımlarının taşınmasını yapan parçacıklardır. Belirli devre elemanlarının oluşması ile oluşturulan bu devreler, gün içerisinde kullanmış olduğumuz birçok cihazın içerisinde yer almaktadır. Bizler, cihazların içerisindeki bu devreleri göremesek dahi yapmış olduğumuz tüm telefon, bilgisayar, televizyon ve fırın işlemlerinde devrelerden yararlanırız. Bilgisayarı açmak için tuşa bastığımızda gerekli devre elemanını devreye sokar ve elektrik akımının aktarılması ile bu işlemi yaparsınız.

Akım trafosu, elektronik devreler içerisinde yer alan bir devre elemanıdır. Bu devre elemanları kendi üzerinde demirden üretilen bir nüve, sarılı halde bulunan bir primer sargı ve sekonder sargı olarak 3 ana bölümden oluşturulur. Bu parçalar üzerinden geçen akım birbirleri ile bağlantılı olarak aktarılır ve bir gerilimin oluşması sağlanır. Bu sayede de ortaya kullanabileceğimiz bir güç çıkmış olur. Söz gelimi, toroid akım trafosu da ampermetreler, wattmetreler ve çapraz akım kompanzasyonu veya röle sürücü uygulaması ile kullanılmak üzere tasarlanan bir cins akım trafosudur.

Akım trafolarının kullanımını yaparken ne kadarlık bir yüke dayanabileceğini bilmemiz gerekiyor. Eğer 1000/5 gücüne sahip olan akım trafosu ile çalışıyorsanız, %20’lik akım gücünden daha fazlasının oluşmamasını sağlayın. Eğer bu akım trafosuna 1200A gücünde yükleme yaparsanız, trafo üzerinde bir patlamanın oluşmasına neden olabilirsiniz. Devreye ve çevreye zarar verebilecek düzeyde olan bu patlamalar, akım gücünün kontrol edilmesi ile önlenebilir. Bunun yanında, akım trafolarının tasarımında da yine bu patlamaları engelleyecek nitelikler kullanılır. Bu sayede birçok akım trafosu çeşidinde güvenilir bir tercih yapabilir ve devre içerisinde kullanım sağlayabilirsiniz.