Almanya, Türk Askerleri İçin Anayasa Değişikliği Üzerinde Çalışıyor

TAKİP ET

Almanya, askeri personel eksikliği nedeniyle Türkiye ve diğer ülkelerden asker almayı planlıyor. Ancak bu amacı gerçekleştirmek için Alman Anayasası'nda değişiklik yapılması gerekiyor.

Almanya, askeri personel sıkıntısı çektiği için Türkiye başta olmak üzere birçok ülkeden asker toplamaya yönelik adımlar atmaya hazırlanıyor. Berlin yönetimi, Türkçe paralı askerlik broşürleriyle Türkleri cezbetmeye çalışırken, bu amaç doğrultusunda Alman Anayasası'nda değişiklik yapma gerekliliği ortaya çıkıyor.

Mecklenburg Vorpommern Eyaleti Göçmen Temsilcisi Şeyhmus Atay'a göre, Türkçe askerlik ilanları özellikle Türk nüfusun yoğun olduğu bölgelerde görülmekte. Almanya'nın genel olarak kalifiye personel eksikliği yaşadığına dikkat çeken Atay, bu durumun askeri alanda da geçerli olduğunu belirtiyor.

Alman Anayasası'nda yer alan 116. madde, askerlikle ilgili olarak sadece Alman vatandaşlarını öngörüyor. Ancak Almanya'nın mevcut durumu göz önüne alarak yabancı asker alımına yönelik bir değişiklik yapması gerekiyor.

Almanya'daki bilbordlarda yabancıları askere almak için ilanlar yer alıyor.

Şeyhmus Atay, Alman ordusunun Türkçe işe alma ilanlarını özellikle Türk nüfusunun yoğun olduğu şehirlerde yayınladığını belirtiyor. Türkleri cezbetmek amacıyla cazip teklifler sunulduğunu ifade eden Atay, önerilen değişiklikle birlikte asker adaylarına hızlandırılmış vatandaşlık ve düşük maaş gibi avantajlar sunulabileceğini dile getiriyor.

Yabancıların Alman ordusunda yer alabilmesi için özel yasa gerekiyor. 

Almanya'nın eski savunma bakanlarından Franz Josef Jung da, Türk gençlerinin ordu için en uygun adaylar olduğunu ifade ediyor. Ancak bu değişiklik için Alman Anayasası'nda düzenleme yapılması gerektiğini belirten Jung, Türkiye kökenli gençlerin uzun yıllardır Almanya'da yaşamış ve güçlü bağlara sahip olmaları durumunda orduda değerlendirilebileceklerini söylüyor.

Alman kamuoyu yabancı askerlerin orduya alınmasında Türkleri öne çıkarıyor. 

Alman Anayasası'nın 116. maddesi, 2001 yılına kadar Almanları sadece Cermen soyundan gelenler olarak tanımlarken, 2001'de yapılan vatandaşlık kanunu değişikliğiyle Alman vatandaşlığına sahip olan herkesi Alman olarak kabul etmişti. Ancak askerlikle ilgili kısıtlamalar hala devam ediyor ve bu konuda yapılacak değişiklikler, yabancıların Alman ordusuna katılmasını mümkün kılacak.

almanya asker türkiye anayasa değişikliği