Almanya Vizesi Hakkında Bilinmesi Gerekenler

TAKİP ET

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Almanya’ya yapacakları seyahatlerden önce mutlaka yasal kapsamlarla belirlenmiş olan vizelere başvuru yapmaları gerekmektedir. Umuma Mahsus pasaport hamili vatandaşların, ülkeye giriş yapabilmeleri için ihtiyaç duydukları Almanya vizesi, beraberinde dikkat edilmesi gereken birçok detayı getirmektedir. Schengen vizesi olarak da bilinen bu vizenin alınabilmesi için kişinin belirlenmiş şartları karşılayabiliyor olması gerekmektedir. Yıl boyunca milyonlarca kişinin ziyaret ettiği Almanya, Schengen Bölgesi’ne üye ülkeler arasında yer almaktadır. Bu kapsamda Almanya vizesinin alınması durumunda kişiler aynı zamanda Schengen ülkelerine de giriş çıkış yapabilmektedir. Almanya Schengen vizesi ile birlikte bölgede 90 gün olmak koşuluyla vakit geçirebilen kişiler, seyahatlerinin daha uzun sürmesi durumunda farklı bir vize türüne başvurmak zorunda kalmaktadır.

Almanya Vizesi Nedir?

Avrupa Birliği tarafından 1995 yılında alınan karar doğrultusunda belirlenen Schengen Sözleşmesi’ne göre belirlenen ülkeler arasında serbest dolaşım hakkı tanınmaktadır. Bu sözleşmeyi imzalayan ülkenin vatandaşları, bölge içerisindeki ülkelere giriş çıkış yapabilmektedir. Almanya başta olmak üzere Estonya, Belçika, Avusturya, Hollanda, Letonya, Yunanistan, İspanya ve daha birçok ülkenin bulunduğu Schengen Bölgesi, aynı zamanda beraberinde bir vize gereksinimini de doğurmaktadır. Schengen üyesi olmayan ülkelerden buraya yapılacak olan seyahatlerde istenen Schengen vizesi, özellikle Türk vatandaşlarının en çok talep ettiği vize türlerinden biridir.

Kısa süreli Almanya seyahatleri için başvurulması gereken Schengen Vizesi ile birlikte Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, ülkede 90 gün boyunca serbest dolaşım hakkını elde edebilmektedir. Ancak uzun süreli Almanya seyahatleri için ise Almanya Ulusal Vize için başvuru yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla Almanya vizesi, seyahatin amacına ve süresine bağlı olarak kendi içerisinde farklı gruplara ayrılmaktadır. Vize başvurusunda bulunacak olan kişi ilk etapta seyahatinin amacını ve süresini belirleyerek kendisi için en uygun vize türüne başvurmalıdır.

Almanya vize başvurusu sürecinde uzman danışmanlardan destek almanız, süreci konforlu şekilde tamamlayabilmeniz açısından son derece önemlidir. Vize Başvuru Merkezi, yurt dışı seyahatleriniz için gerekli olan tüm vizeler için profesyonel danışmanlık hizmeti sunmaktadır. Vize Başvuru Merkezi ile iletişime geçerek Almanya vizesi başvuru sürecinin aşamaları hakkında bilgi alabilir, danışmanlık hizmeti alarak sürecin sizin adınıza hızlıca tamamlanmasını sağlayabilirsiniz.

Almanya Vize Türleri Nelerdir?

Almanya’ya seyahat etmek isteyen kişilerin başvurabileceği birçok vize türü bulunmaktadır. Yapılacak olan seyahatin amacına ve süresine göre farklılık gösteren vize türleri, kendi içerisinde farklı gruplara ayrılmaktadır. Almanya Konsolosluğu tarafından aktif olarak uygulanan vize türleri şöyle sıralanmaktadır;

Almanya Kısa Süreli (C Tipi) Vize

Almanya’ya yapılacak olan seyahatlerin turistik, ticari, eğitim, sportif veya ziyaret amacıyla gerçekleştirilmesi durumunda başvurulacak olan vize türüdür. Aynı zamanda Schengen Vizesi ile aynı anlama gelen kısa süreli vize “C Tipi” olarak da adlandırılmaktadır. Almanya kısa süreli vize başvurusunda bulunduktan sonra kişiler, onaylanmaları durumunda ülkede 90 gün boyunca dolaşım hakkına sahip olabilmektedir. Almanya Kısa Süreli Vize için yapılacak olan başvurular, aracı kurumlar üzerinden gerçekleştirilebilmektedir.

Almanya Uzun Süreli Ulusal (D Tipi) Vize

Almanya’da 90 günden fazla konaklama yapacak olanların almaları gerektiği vize türü olan D Tipi vize birçok amacı kapsayabilmektedir. Bu amaçlar arasında aile birleşimi, uzun süreli eğitim faaliyetleri ve çalışma gibi durumlar yer almaktadır. Almanya’da daimi ikamet etmek isteyenlerin tercih etmesi gerektiği uzun süreli vize, doğrudan konsolosluk veya büyükelçilikler üzerinden yapılmaktadır.

Almanya Transit Vize

Başlangıç noktası Türkiye olup, Almanya üzerinden farklı bir üçüncü ülkeye geçiş yapılması gereken durumlarda başvuru yapılan bir vize türüdür. Transit geçiş hakkı tanıyan bu vize başvurularının olumlu karşılanması durumunda kişiler Almanya’da serbest dolaşım hakkında sahip olamazlar. Almanya Transit Vize ile birlikte başvuru sahipleri, sadece havalimanında belirlenmiş bölgede gelecek uçuşunu bekleme hakkını elde etmektedirler.

Almanya Vize Başvurusu Nasıl Yapılır?

Almanya vizesi alabilmek için ilk olarak kişinin belirli şartları karşılayabiliyor ve bunları evraklarla belgeleyebiliyor olması gerekmektedir. Sonraki adımda ise kişinin Almanya’ya yapacağı seyahatin amacının ve süresinin belirlenmiş olması istenmektedir. Eğer seyahat kısa süreli ise Schengen; uzun süreli ise Almanya Ulusal Vize’ye başvuru yapılmalıdır. Almanya Ulusal Vize başvuruları, doğrudan konsolosluk ve büyükelçilikler üzerinden yapılmaktadır. Schengen ve transit vizelerde ise tüm işlemler vize başvuru merkezleri üzerinden yürütülebilmektedir. Almanya vize başvurusunu yapabilmek için mutlaka gerekli evrakların eksiksiz bir şekilde tamamlanmış olması gerekmektedir.

Almanya Vizesi İçin Gerekli Olan Evraklar Nelerdir?

Almanya vizesine başvuruda bulunabilmek için konsolosluk tarafından istenen evrakların en kısa sürede tamamlanması istenmektedir. Bu evraklar, diğer vize türlerinden farklılık gösterebilmektedir. Almanya vizesi için başvuruların Türkçe ve Almanca olarak iki dilde doldurulması istenmektedir.

Almanya vize başvurusu sırasında gerekli olan evraklar şöyledir;

Almanya vize başvuru formu

En az 6 ay daha geçerliliği bulunan pasaport (Varsa eski pasaportlar)

2 adet biyometrik ölçülerde çekilmiş fotoğraf

Uçak bileti ve konaklama rezervasyon bilgileri

Seyahat sağlık sigorta poliçesi

3 aylık banka hesap dökümleri

Kimlik fotokopisi

Tam vukuatlı nüfus kaydı örneği

Vize ücreti dekontu

Yukarıdaki evraklara ek olarak işverenlerden farklı belgeler istenmektedir. Bunlar arasında imza sirküleri, faaliyet belgesi, dilekçe kağıdı, Ticaret Sicil Gazetesi fotokopisi bulunmaktadır.