Altında Yeni Rekorlar: Gram ve Ons Altın Yükselişte

TAKİP ET

Altın fiyatları, yeni haftaya rekor seviyelerde başladı. Gram altın 2 bin 409 lira, ons altın ise 2 bin 354 dolara ulaşarak zirve yaptı. Piyasalar, Fed'in faiz politikaları ve ABD'nin enflasyon verilerine odaklanmış durumda.

Altın piyasaları, geçtiğimiz cuma günü önemli bir kapanışa şahit oldu. Gram altın, 2 bin 330 dolarla tarihi bir zirve yaparken, yeni haftaya da yükseliş trendini sürdürerek başladı. Piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) ve küresel ekonomik göstergelere dikkat kesilmiş durumda.

Cuma günü, altının ons fiyatı da yükselişini sürdürerek gün içerisinde 2 bin 354 dolara kadar çıkarak zirvesini yeniledi. Bu hareketlilik, altının gram fiyatının da artış göstermesine yol açtı. Cuma günü yüzde 2,1'lik bir artışla günü 2 bin 399 liradan tamamlayan gram altın, yeni haftaya 2 bin 409 lira seviyesinden başladı.

Türkiye piyasasında da altın fiyatları yükseliyor. Çeyrek altın 4 bin 200 lira, yarım altın 8 bin 167 lira, tam altın 16 bin 638 lira ve Cumhuriyet altını da 16 bin 637 lira seviyelerinden işlem görüyor.

Altın fiyatlarındaki bu artışın ana sebeplerinden biri, Fed'in faiz beklentileri. Analistler, Fed'in yılın ikinci yarısında faiz indirimlerine başlayabileceğine dair beklentilerin altına olan talebi artırdığını belirtiyorlar. Ayrıca, ABD'deki enflasyon beklentileri de piyasaların odağında yer alıyor. Bu hafta açıklanacak olan enflasyon verileri ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararı, yatırımcılar tarafından yakından takip edilecek.

ABD'de mart ayı Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) aylık yüzde 0,3 ve yıllık yüzde 3,4 artması bekleniyor. Bu veriler, altın fiyatlarının geleceği üzerinde belirleyici olabilir.

Analistler, teknik açıdan altının ons fiyatında 2 bin 360 dolar ve 2 bin 400 dolar seviyelerinin direnç, 2 bin 300 dolar ve 2 bin 270 dolar seviyelerinin ise destek konumunda olduğunu ifade ediyorlar. Yatırımcılar ve piyasa takipçileri, küresel ekonomik göstergeler ve merkez bankalarının politikaları doğrultusunda altın fiyatlarındaki gelişmeleri dikkatle izlemeye devam ediyor.

Altın fiyatları ekonomi Gram altın Ons altın Çeyrek altın Cumhuriyet altını Tüketici Fiyat Endeksi