Anayasa Mahkemesi'nde Seçim Heyecanı! Yeni Başkan Bugün Belli Oluyor

TAKİP ET

Yüksek yargıda heyecanlı bir seçim süreci başlıyor.

Son dönemde Yargıtay ile yaşadığı tartışmalarla gündeme gelen Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan'ın 12 yıllık görev süresinin dolması nedeniyle yeni başkan bugün seçilecek. AYM kaynaklarına göre, başkanlık için Yusuf Şevki Hakyemez, Yıldız Seferinoğlu ve İrfan Fidan'ın adı geçiyor.

Yüksek Mahkemelerde Başkanlık Seçimleri

Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkanlarının görev sürelerinin dolacak olması nedeniyle Mart ayı içinde 3 yüksek mahkemede de başkanlık seçimleri yapılacak. Zühtü Arslan'ın 20 Nisan'da, Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca'nın 24 Mart'ta, Danıştay Başkanı Zeki Yiğit'in ise 7 Mayıs'ta görev süreleri sona eriyor.

İrfan Fidan'ın adı başkan adaylığı için geçiyor.

Anayasa Mahkemesi'nde Seçim İlk Olacak

Bu kapsamda, üç yüksek mahkemede de başkanlık seçimleri için süreç başlıyor. Seçimin ilk ayağı Anayasa Mahkemesi'nde gerçekleşecek.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan

Zühtü Arslan'ın Görev Süresi Sona Eriyor

Zühtü Arslan'ın 12 yıllık görev süresinin dolmasıyla başkanlık seçimi süreci başladı. Bugün, Anayasa Mahkemesi yeni başkanını belirleyecek. Ancak Arslan, aday olamayacak ancak oy kullanabilecek.

Yusuf Şevki Hakyemez

Üyelerden Başkan Adayı Çıkabilir

Anayasa Mahkemesi'nin diğer üyeleri de başkan adayı olabilecek. Seçimde 15 üyeden en az 8'inin oyunu alarak salt çoğunluğu sağlayan aday, 4 yıllığına Anayasa Mahkemesi Başkanlığı görevini üstlenecek. Adaylık için resmi bir başvuru yapılmıyor, üyeler seçim esnasında adaylıklarını bildirebiliyor.

Zühtü Arslan'ın Başkanlık Deneyimi

Zühtü Arslan, 20 Nisan 2012'de AYM üyeliği görevine başladı ve 2015'te ilk kez başkan seçildi. Ardından 2019 ve 2023'te tekrar başkan seçilen Arslan, üçüncü kez AYM başkanı oldu.

Bu seçim, Türkiye'nin yüksek yargı organlarında önemli bir değişimin habercisi olacak.

anayasa mahkemesi seçim yeni başkan bugün belli olacak anayasa mahkemesi başkanı seçimi başkan zühtü arslan yeni adaylar kim gündem samsunhaber haber