Anayasa Mahkemesi'nden Yeni Karar: Uzman Erbaşların Sözleşmesini İptal Etti

TAKİP ET

Anayasa Mahkemesi (AYM), taksirli suçlardan altı ay veya daha fazla hapis cezası alan uzman erbaşların sözleşmelerinin feshedilmesini öngören yasa hükmünü iptal etti.

Antalya 4. İdare Mahkemesi'nin bir davada, Uzman Erbaş Kanunu'nun Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla AYM'ye başvurması üzerine, mahkeme tarafından yapılan itiraz sonucunda AYM'nin söz konusu yasa hükmünü iptal eden gerekçeli kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kararda, taksirli suçlardan mahkum olan uzman erbaşların kamu hizmetinde bulunmasına son verilmesinin, Anayasa'nın temel hak ve özgürlüklerine aykırı olduğu vurgulandı. Taksirli suçların kasıt olmaksızın gerçekleştiği ve failin suçun neticesini öngörmesinin veya istemesinin söz konusu olmadığı belirtildi. Bu nedenle, taksirli suçlardan mahkum olan uzman erbaşların kamu hizmetinde bulunmalarına son verilmesinin meşru bir amaca hizmet etmediği ve Anayasa'nın 13 ve 70. maddelerine aykırı olduğu hükme bağlandı.

Anayasa Mahkemesi (AYM) Anayasa Mahkemesi den Yeni Karar Uzman Erbaşların Sözleşmesini İptal Etti Uzman Erbaş Kanunu un Anayasaya aykırı olduğu iddiası samsun haber gündem haber