Antarktika'nın Horseshoe Adası'ndaki Göller, Türkiye'nin Öncülüğünde "Özel Koruma Alanı" Olacak

TAKİP ET

Türkiye'nin bilimsel araştırma kampının bulunduğu Antarktika'nın Horseshoe Adası'ndaki 4 göl, Türkiye'nin teklifiyle kısa süre içinde özel koruma alanı ilan edilecek. İşte, Cumhurbaşkanlığı himayesinde yürütülen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi'nin detayları.

Türkiye'nin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen 8. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında, Horseshoe Adası'nda gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda, buzullardan eriyen sular ve kar yağışlarıyla beslenen su kütleleri içeren 4 gölün, doğal ve bilimsel değerleri nedeniyle kısa süre içinde "özel koruma alanı" ilan edilmesi bekleniyor.

Seferin Bilimden Sorumlu Lider Yardımcısı Dr. Atilla Yılmaz, Horseshoe Adası'ndaki göllerin bilimsel önemine vurgu yaparak, özellikle ekosistem açısından zengin su kütlelerine ev sahipliği yaptığını ifade etti. Horseshoe Adası'ndaki göllerin, bilimsel ve doğal hayata sağladığı destek nedeniyle 2023 içinde "özel koruma alanı" olarak ilan edilmesinin planlandığını belirtti.

Dr. Yılmaz, "özel koruma alanı" uygulamasının, Antarktika'da bilimsel, estetik veya farklı değerlere sahip bölgelerin korunması amacıyla geliştirilen bir sistem olduğunu açıkladı. Bu kapsamda, Türkiye, Belçika ve Birleşik Krallık olarak geçen yıl Antarktika Antlaşmalar Sistemi'nde Horseshoe Adası'nın "özel koruma alanı" olması için ortak bir teklif sunduklarını ve bu teklife yönelik bir yönetim planı hazırladıklarını ifade etti.

Gelecek aylarda "özel koruma alanı" ilan edilmesi beklenen Horseshoe Adası'ndaki göllerde yapılan çalışmalara değinen Dr. Yılmaz, burada gerçekleştirilen çevresel izleme programı ile çeşitli fizikokimyasal parametrelerin incelendiğini, su ve çökel örnekleri alınarak Türkiye'deki laboratuvarlarda kirletici miktarlarının incelendiğini belirtti.

Horseshoe Adası'nın turist popülasyonunun artışı ve balıkçılık faaliyetlerinin yanı sıra bölgeye taşınan kirleticilerin, insan etkisinin Antarktika'da da hissedildiğini gösterdiğini ifade eden Dr. Yılmaz, bu nedenle yapılan çalışmaların, ekosistem ve doğal ortamın korunması adına önemli veriler sağlayacağını belirtti.

Horseshoe Adası antartika özelkorumaalanı