Araç Değeri Nasıl Hesaplanır?

TAKİP ET

Araç değeri, bir aracın içinde bulunduğu zamanın şartlarına göre sağladığı teknoloji, konfor ve kaliteye bağlı olarak hesaplanmaktadır. Araç piyasasının durumu da, araç değerinin belirlenmesinde önemli bir role sahiptir. Piyasa içerisindeki arz talep dengesi, araçların fiyatlarına doğrudan etki edebilmektedir. Araçlar üretildikleri gün itibariyle teknolojik olarak eskimeye başlasa da, fiyat yönünden değerlerinde azalışın yanı sıra artış da meydana gelebilmektedir. Bu nedenle her türlü araç alım satım işlemi sırasında, aracın değerinin doğru bir şekilde belirlenmiş olması büyük önem taşımaktadır. Bir aracın değerinin belirlenmesi sırasında pek çok faktör rol oynamaktadır. Ancak sıfır olarak satışa çıkartılan bir aracın değerlemesi ile ikinci el olarak satılan aracın fiyat değerlemesi arasında bazı yöntem farklılıkları bulunmaktadır. Sıfır araçlar, hali hazırda tamamıyla orijinal ve hasarsız malzemeye sahiptirler. Hiçbir aksamlarında herhangi bir eskime söz konusu değildir. Dolayısıyla sıfır araçların hesaplanmasında daha çok döviz kuru ve vergi faktörleri göz önünde bulundurulmaktadır. İkinci el araçların değerlemesi ise daha farklı yapılmaktadır. Zira bir süre kullanılmış olan aracın bazı aksamları eskimiş, hasar görmüş, bozulmuş veya değiştirilmiş olabilmektedir. Bu tip durumlar, araç değeri üzerinde belirgin etkiye sahip olabilmektedir.

2. El Araç Değeri Nasıl Hesaplanır?

İkinci el araçların değerinin hesaplanmasında araçla ilgili pek çok teknik verinin yanı sıra alım satım piyasasının genel durumu da rol oynamaktadır. İkinci el araçların değeri hesaplanırken göz önünde bulundurulan araç özelliklerinden bazıları; aracın markası, model yılı, kilometresi, yakıt türü, vites tipi, kasa tipi, motor gücü, yakıt tüketimi, aracın ulaşabildiği maksimum hız, araç içerisindeki parça ve akşamların orijinallik durumu, aracın hasar kaydı, boya durumu ve kaç kere el değiştirdiği şeklinde sıralanabilmektedir. Her bir faktör, araç değeri üzerinde önemli bir etki yaratabilmektedir. İkinci el araçlar, daha önce kullanılmış ve nispeten eski araçlar olduğu için genel olarak değer kaybetme eğiliminde olsalar da zaman zaman değer artışı da yaşayabilmektedirler. İkinci araçlardaki değer artışının başlıca nedenleri arasında döviz kurundaki ani dalgalanmalar ve alım satım piyasasında arzın talebi karşılayamaması gelmektedir. Buna ek olarak dönemsel olarak bazı markalara sahip araçlarda değer artışı görülebilmektedir. İkinci el bir aracın değerini doğru bir şekilde hesaplayabilmek için, aracın tüm teknik özelliklerini detaylı bir şekilde gözden geçirdikten sonra ikinci el piyasasındaki durumuyla karşılaştırmak gerekmektedir. Yani hem piyasaya hakim olmak hem de aracın teknik özelliklerini bilmek gerekmektedir. Bu tür bilgilere sahip olmadan yapılan araç değerlemeleri yanlış sonuçlar ortaya çıkartabilmekte ve maddi zarara yol açabilmektedir. Bu tip durumlarla karşılaşmamak için ikinci el araç değerlemesi sırasında bir oto ekspertiz uzmanından yardım alınması veya www.arabamkacpara.co internet sitesi üzerindeki akıllı araç değerleme yazılımından faydalanılması tavsiye edilmektedir.

0 Araçların Değeri Nasıl Hesaplanır?      

Sıfır araçlarda değerleme işlemi, ikinci el araçlardan son derece farklıdır. Sıfır bir araç, daha önce hiç kullanılmamış, tüm parçaları tamamen orijinal ve hasarsız, fabrikadan yeni çıkmış ve daha önce herhangi bir sahibi olmamış araçları ifade etmektedir. Bu tür araçlarda aracın değeri, aracın yapımında kullanılan malzemelerin fiyatları ile doğru orantılıdır. Bu fiyatlar pek çok fabrikada Dolar veya Euro bazlıdır. Dolayısıyla döviz kurlarındaki ani hareketler, aracın satış fiyatı üzerinde doğrudan etki gösterebilmektedir. Aracın fabrika satış fiyatı, sıfır aracın son satış fiyatını ifade etmemektedir. Araçlar çıktıkları fabrikalardan diğer ülkelere gönderilirken pek çok vergi aşamasından geçmektedir. Türkiye’de bu vergiler arasında ÖTV ve KDV bulunmaktadır. ÖTV oranı aracın tipine ve özelliklerine göre değişmekte iken, KDV oranı ise her araç için %18 olarak sabittir. İlgili vergi oranları araç fiyatı üzerine ilave edildikten sonra aracın Türkiye satış ofislerinin elde edeceği karın da eklenmesiyle son satış fiyatı belirlenmiş olmaktadır. %40 ila %90 arasında engelli raporuna sahip olan vatandaşlar için ÖTV oranları %26 daha düşük iken, %90 ve üzerinde engelli raporuna sahip vatandaşlar ise ÖTV’den tamamen muaf bir şekilde araç sahibi olabilmektedir.

Araç Değeri Hesaplanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?      

Araç değeri hesaplanırken dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıdaki gibi sıralanabilir.

Aracın markası ve model yılı.

Aracın kasa ve vites tipi.

Aracın yakıt türü.

Aracın yakıt tüketimi.

Araç parçalarının orijinallik durumu.

Aracın boya durumu.

Aracın kaç kilometre mesafe kat ettiği.

Aracın hasar kaydı.

İkinci el piyasasının genel durumu.

Araç Değeri Nereden Hesaplanabilir?     

Arabam Kaç Para'da aracınızın değerini kolaylıkla hesaplayabilirsiniz. Araç değeri, hesaplama sistemleri üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde hesaplanabilmektedir. İlgili site üzerinde araç değeri hesaplamak için özel olarak geliştirilmiş bir akıllı yazılım bulunmaktadır. Bu yazılım, kullanıcıya bazı sorular yöneltmektedir. Bu sorular ile; aracın markası, model yılı, yakıt türü, vites tipi, kasa tipi, aracın kilometresi, hasar kaydı, parçaların orijinallik durumu, tramer durumu ve aracın boya durumu gibi bilgiler istenmektedir. İlgili bilgiler girildikten sonra araç değerleme yazılımı tüm faktörleri göz önünde bulundurarak aracın değerini doğruya en yakın şekilde göstermektedir. Araç değerleme yazılımı, yaptığı hesap sırasında halihazırdaki ikinci el araç piyasasındaki durumu da göz önünde bulundurmaktadır. Bu da yazılımın mümkün olan en doğru sonuca ulaşmasına imkan tanımaktadır.

Araç Değeri Hesaplamak Neden Önemlidir?  

Araç değeri hesaplamak, her araç sahibi veya araç alma niyetindeki birey için son derece önemli bir durumdur. Özellikle araç satma veya alma niyetinde olan kişilerin, araç değeri hesaplama işlemini mümkün olan en doğru şekilde yapmaları gerekmektedir. Bu sayede araç alırken veya satarken herhangi bir zarara uğrama ihtimali ortadan kalkmış olacaktır. Araç sahibi olanların ise herhangi bir satma niyetleri olmasa bile düzenli periyotlarla araçlarının değerini hesaplamaları tavsiye edilmektedir. Bu sayede genel varlıklarının durumu hakkında daha net bir bilgiye sahip olabilirler. Ayrıca dönemsel olarak artmış olan araç fiyatları söz konusuysa bazı fırsatlardan faydalanmak için imkan yakalamaları mümkün olacaktır.