Araç Sahiplerini İlgilendiren Gelişme: Akıllı Yollar Yolda

TAKİP ET

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ülke genelinde yolları akıllı ulaşım sistemleriyle donatmaya devam ettiklerini duyurdu. "Kooperatif ve Akıllı Ulaşım Sistemlerine (K-AUS) Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi"nin başlatıldığını belirten Uraloğlu, bu girişimle yolları daha güvenli hale getirmeyi hedeflediklerini ifade etti.

Uraloğlu, yazılı açıklamasında, yollardaki güvenliği artırmak için akıllı ulaşım sistemlerini ülke genelinde yaygınlaştırdıklarını belirtti. Doğu-batı, kuzey-güney ayrımı yapmaksızın Türkiye'yi yüksek standartlarda bir yol ağıyla donattıklarını vurgulayan Uraloğlu, özellikle bölünmüş yol ve otoyol yapımına büyük önem verdiklerini dile getirdi.

2002'de sadece 6 şehrin birbirine bölünmüş yollarla bağlı olduğunu hatırlatan Uraloğlu, bu sayının şu anda 77'ye çıktığını ifade etti. Bölünmüş yolların trafiğin yüzde 83'üne hizmet verdiğini aktaran Uraloğlu, bu sayede hayatını kaybeden kişi sayısında yüzde 81'lik bir azalma sağlandığını belirtti.

Uraloğlu, "Bununla yetinmiyoruz, yollarımızı akıllı ulaşım sistemleriyle donatarak yol güvenliğini en üst düzeye çıkarıyoruz. Akıllı ulaşım sistemleriyle hayatları kurtarıyoruz." dedi.

Araçların otonom sürüş sistemleri için gelişen altyapıyı hazır hale getirmeye devam ettiklerini belirten Uraloğlu, "K-AUS Yönelik Merkezi Yazılım Platformu Geliştirilmesi Projesi"nin başlatıldığını duyurdu. Türkiye'nin e-Devlet altyapısını kuran Türksat AŞ'nin, K-AUS Yazılım Platformu'nu yerli ve milli imkanlarla geliştireceğini açıklayan Uraloğlu, projenin süresinin 24 ay, bakım devresinin ise 12 ay olarak belirlendiğini ifade etti.

Uraloğlu ayrıca, İstanbul'da K-AUS Test ve Uygulama Koridoru uygulamasını başlatacaklarını ve pilot bölge olarak Antalya'yı seçtiklerini belirtti. Bu proje kapsamında, yol kenarı üniteleri, araç içi üniteler, çeşitli araç algılayıcı sistemlerinin kurulacağını, böylece akıllı ulaşım ekosisteminin geliştirilerek kara yolu ulaşımındaki kapasite ve performansın artırılacağını aktardı.