Arjantin, İran İçişleri Bakanı İçin Kırmızı Bülten Çıkardı

TAKİP ET

Arjantin, 1994'teki Yahudi Kültür Merkezi katliamının faili olduğu iddia edilen İran İçişleri Bakanı Vahidi için Interpol'e kırmızı bülten talep etti.

Arjantin Dışişleri Bakanlığı, Pakistan ve Sri Lanka'yı ziyaret eden İran heyetinde bulunan İçişleri Bakanı Ahmad Vahidi'nin gözaltına alınması için uluslararası çaba sarf ettiğini duyurdu.

Vahidi, 1994'te gerçekleşen Yahudi Kültür Merkezi (AMIA) saldırısının sorumlularından biri olarak suçlanıyor.

Arjantin Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında, Vahidi'nin hala suçsuz gibi görevine devam etmesinin kabul edilemez olduğu belirtildi.

Açıklamada, "Arjantin, AMIA saldırısından sorumlu olan ve hala cezasız kalan kişilerin uluslararası alanda tutuklanmasını talep ediyor" ifadesine yer verildi.

Arjantin, Vahidi'nin gözaltına alınması için Interpol yanı sıra Pakistan ve Sri Lanka hükümetlerine de başvurdu.

İran resmi haber ajansı IRNA, Vahidi'nin Pakistan ziyaretinin ardından Tahran'a döndüğünü ve devlet işlerine devam ettiğini bildirdi.

Öte yandan, Sri Lanka basını, Vahidi'nin isminin İran heyeti içinde gizli tutulduğunu öne sürdü.

Arjantin'e göre, eski İran Devrim Muhafızları üyesi Vahidi, AMIA katliamının arkasındaki isimlerden biri olarak kabul ediliyor.

Arjantin Hazine Bakanlığı, AMIA saldırısıyla bağlantılı olduğu iddia edilen Vahidi'nin mal varlıklarının dondurulmasını talep etmişti.

AMIA katliamı, 85 kişinin öldüğü ve 300'den fazla kişinin yaralandığı Arjantin tarihinin en kanlı saldırılarından biriydi. Saldırıdan İran istihbaratı ve Hizbullah sorumlu tutuluyor.

Arjantin iran İran İçişleri Bakanı İçin Kırmızı Bülten Çıkardı Açıklama İçişleri Bakanı Ahmad Vahidi dünya samsun haber gündem haber