Asbor Tarım  Üreticinin Yanında 

TAKİP ET

Başta fındık olmak üzere tarımsal ürünlerde verimliliği ve kaliteyi artırmak için gerekli toprak analizi sonuçlarına uygun gübreleme ve ilaçlama faaliyeti yürüten Asbor Tarım, üreticilerin karşılaştıkları sorunlara en iyi çözümleri üretiyor. 

Asbor Tarım firması, üreticinin gübre, ilaç, tohum ve yem ihtiyacını karşılamanın yanı sıra fındık üreticisinin karşılaştığı sorunları yerinde tespit ederek daha kaliteli ve verimli ürünler için gerekli yöntem ve usüllerle ilgili üreticiyi bilgilendirerek onlara alternatif çözüm yöntemleri geliştiriyor. 

Firma, gerekli AR-GE çalışmalarıyla çiftçilerin kullanacakları gübrelerin verimliliğinde, en üst seviye kaliteyi hedefliyor.


'HER ÇEŞİT GÜBREYİ ÜRETEBİLİYORUZ'

Şirketin Samsun’daki Karadeniz Bölge Bayii Yetkilisi Bahattin Çalışkan, yoğun olarak Karadeniz Bölgesinde yürütülen fındık üretimine dikkat çekerek fındık üretimine yönelik gübreleme ve verimlilik arttırma çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Çalışkan, "Aslen emekli öğretmenim. 17 yıldır Samsun’da değişik sektörlerde ticaret yaptım. En son 2021 senesinde Ankara’da Cankat Gübre Fabrikası'nın bize sunmuş olduğu teklif üzerine Cankat Gübre şirketi bünyesinde faaliyet gösteren Asbor Tarım’ın Karadeniz Bölge Bayiliğini faaliyete geçirmiş olduk. Bölgemizde yürütülen tarımsal faaliyetlerde ve özellikle fındık üretiminde gübreleme çalışması büyük bir öneme sahiptir. Dünyada çok az yerde yetişen fındık gübresi üzerine çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Gerek yaprak gübresi olarak, gerekse taban gübresi olarak her çeşit gübreyi üreterek çiftçilerimizin istifadesine sunuyoruz” dedi.

'ÜRETİCİMİZİ 
TEŞVİK EDİYORUZ'

Asbor Tarım firmasının fındık üreticilerine hitap eden bir kurum olduğunu belirten Çalışkan, "Biz Asbor Tarım markasıyla daha çok fındık üreticilerimize hitap ediyoruz. Bizim amacımız, üreticilerimizin teknik ve teknolojinin gerektirdiği şekilde gübre kullanmalarını sağlamaktır. Gübre fiyatları son iki yıl içinde üç katına çıkmış durumdadır. Bu durum da üreticilerimizin gübre kullanmalarını büyük ölçüde engelledi. Biz de bunu önleyerek üreticileri gübre kullanmaya teşvik etmek için 3K sistemini kurduk. 3K sistemi üreticinin kazanması, bizim bayii olarak kazanmamız ve sonuçta fabrikamızın kazanması şeklinde tezahür etmektedir. Bunlardan bir tanesi eksik olduğunda hiçbir firmanın ayakta kalması mümkün değildir.  Bununla ilgili Çarşamba Ziraat Mühendisliği ile görüştük. Bize gelen müşterilerimizin bahçelerinden toprak örnekleri alarak gerekli tahlillerini yaptırdık. Sezon başından itibaren 165 çiftçimizin bahçelerinden bizzat teknik ekibimizle toprak numunesi alarak gerekli analizlerini yaptık.   Toprak analizi çok önemlidir. Çünkü ülkemizin her yerinde olduğu gibi bizim bölgemizde de maalesef yanlış gübre kullanma alışkanlığı var. İnsanlarımız çevresinden duyduklarıyla ve gördükleriyle hareket ediyor. Bu yöntem tamamen yanlıştır. Bunun yanlış bir uygulama olduğunu üreticilerimize ısrarla söylüyoruz. Örneğin potasyumu fazla olan toprağa siz potasyum tarzı kimyasalları vermeye devam ederseniz hem ekonominize hem de toprağa ve dolayısıyla da ürüne zarar verirsiniz. Biz toprağı tahlil ederek analiz ettiğimizde hangi toprakta ne eksik olduğunu tespit edebiliyoruz. Azot mu, fosfat mı, potasyum mu hangi kimyasal eksikse ona göre ilgili arazide gübreleme yapıyoruz. Bazı bahçelerde büyük oranda kireç eksikliği olabiliyor. Fakat bazı üreticiler tarım kireci kullanmak yerine inşaat kireci kullanıyorlar. Bu yöntem de son derece yanlıştır. Bizim ürettiğimiz tarım kirecinin içerisinde zengin mineraller yer almaktadır. Bu da toprak için en azından gübre kadar faydalıdır "ifadelerini kullandı. 

'ÇOK TİTİZ BİR ÇALIŞMA YÜRÜTÜYORUZ '

Çalışkan gübreleme çalışmasında teknik planlamaya da dikkat çekerek şu bilgileri verdi: “Gübreleme çalışmasında, Çarşamba Ziraat Mühendisliğimiz oldukça dikkatli davranıyorlar. Kendilerine bu konuda gösterdikleri duyarlılıktan ötürü teşekkür ediyoruz. Birlikte çok titiz bir çalışma yürütüyoruz. Mevsimine göre hangi gübrenin, ne zaman ve hangi oranda kullanılacağı ile ilgili gerekli bütün teknik aşamaları bir bir gerçekleştiriyoruz. Analizlerimizi raporlayarak çiftçilerimize iletiyoruz. Ayrıca çiftçilerimize kendi bahçelerinde uygulamalı olarak lojistik destekte sağlıyoruz. Budama işlemi nasıl yapılır? Toprak tahlili örneği nasıl alınır? Gübre nasıl verilir? İlaç nasıl yapılır? Bu çalışmalarla ilgili Ziraat Teknisyenlerinden oluşan uzman bir ekibimiz var. Ekibimiz yerinde inceleme yaparak çiftçimizi nasıl hareket edeceği ile ilgili bilgilendiriyor. Ayrıca Ziraat Fakültesindeki hocalarımızdan da bilgi ve destek alıyoruz. Fırsat buldukça seminerlerine katılarak bilgilenmiş oluyoruz. Bunun yanı sıra mahsulde hastalığa yol açan numuneleri ilgili laboratuvarlara göndererek tahlil ettiriyoruz. Ona göre gerekli ilaçları temin ediyoruz. Böylece üreticilerimizin daha az maliyetle daha çok verim almalarını sağlıyoruz” ifadelerini kullandı.


 
'ÜRÜN ÇEŞİTLİLİĞİ 
ÇOK FAZLA'

Ürün çeşitlerinden de kısaca bahseden Çalışkan şunları söyledi: “Şuan bayilik ofisimizde 12 çeşit gübremiz yer alıyor. Bunlardan 3 tanesi yaprak gübresi, diğer 9 tanesi ise tabandan verilen taban gübresi. Her gübrenin toprakta sağlayacağı fayda ayrıdır. O nedenle gübrelerimiz çeşitlilik arz etmektedir. Ülkemizde yer alan bütün gübre çeşitlerini bünyemizde bulunduruyoruz. Üreticilerimizin istedikleri yere nakliye araçlarımızla ürünlerini ulaştırabiliyoruz. En kısa zamanda zirai ilaçların da temin edilmesini sağlayacağız. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.

'ASBOR TARIM'I 
TERCİH EDİN'


Karadeniz Bölge Bayii Yetkilisi Bahattin Çalışkan,
üreticilere tavsiyelerde bulunarak şöyle devam etti:“Üreticilerimizin fındık üretiminden en iyi verimi almalarını istiyoruz. Bunun için de onları her konuda bilgilendirerek bilinçlenmelerini sağlamaya çalışıyoruz. Bahçelerinde toprak analizinden başlayarak budama, ot temizliği, çapa işlemleri ve nihayetinde gübreleme ve ilaçlama işlemlerini bir bütün halinde tüm aşamalarıyla gerçekleştirmelerini teşvik ediyoruz. Bu noktada bilinçli üreticilerimizin her aşamada her zaman yanında yer alıyoruz. O nedenle üreticilerimizin zirai faaliyetlerinde Asbor Tarım’ı tercih etmeleri, onlar için büyük bir avantaj sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Nazım AKPINAR 

Bahattin Çalışkan

Asbor Tarım Karadeniz Yetkili Bayii Merkez Ofisi, Belediye Evleri Mahallesi 19 Mayıs Gençlik Caddesi No: 14-16 Canik-Samsun adresinde hizmet veriyor. 

Firmanın merkez ofisine 0533 724 74 33, Çarşamba İlçe Ofisine 0542 227 4159, Salıpazarı Şubesine 0545 864 40 46 nolu telefonlardan ulaşabilirsiniz.

Asbor Tarım, nakliye araçlarıyla üreticilerin istediği ürünleri istedikleri adreslere ulaştırabiliyor.