Askerden kaçan Ruslar Samsun'a akın ediyor

TAKİP ET

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 'kısmi seferberlik ilan' etti ve askeri eğitimi olan kişileri orduya çağırdı. Seferberlik sonrası Türkiye'ye göç başladı. İstanbul ve Antalya'dan sonra 'en çok göç' alan kentin Samsun olduğu öne sürüldü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kısmi seferberlik ilan etti. Putin'in, Ukrayna savaşı için 300 bin yedek askerin derhal göreve çağrılması emrini içeren 'kısmi seferberlik' açıklamasının ardından Rusya'dan tek yönlü uçuşların fiyatlarının hızla arttığı ve biletlerin tükendiği bildirildi.

Reuters'ın aktardığı Aviasales verilerine göre, Moskova'dan İstanbul'a uçuşlar tükendi. Rusya vatandaşları Türkiye'ye vizesiz giriş yapabiliyor. Google Flights verilerine göre, 22 bin rublenin biraz üzerinde olan Türkiye'ye tek yönlü uçak biletleri de yaklaşık 70 bin rubleye (1.150 dolar) yükseldi.

SAMSUN'A GELİYORLAR

Yüklü miktarlara varan uçak paraları, VIP yatlarla ve özel uçaklarla Türkiye'ye kaçarak genellikle Antalya ve İstanbul'u tercih eden Ruslardan bazılarının Samsun'a geldiği öne sürüldü. Samsun Tüm Emlakçılar Odası Başkanı Mevlüt Oral, "Emlakçı birçok arkadaştan aldığımız bilgiye göre Rusların Samsun'a geldiği yönde paylaşımlara rastlıyoruz" dedi.

RUSLAR ANTALYA'DA EMLAKÇILIK YAPIYOR

SATEM Başkanı Mevlüt Oral, "Ruslarda tıpkı Iraklılar gibi emlakçılığa başlarsa işimiz zor. Gördüğümüz kadarı ile ayaklarının tozu ile Antalya'ya gelen Ruslardan bazılarının emlakçılığa başladıklarını duyuyoruz. Emlak ve kira fiyatlarının artması bir yana bu kişilerin bir de vatandaşlarımızın işlerine el atmaları da sıkıntılı bir durum yaratmaktadır. Iraklıların gelişi ile birlikte Samsun'da emlak fiyatları ve özellikle kiralar yüzde 200-300 oranında artmıştı. Aynı şekilde bir gelişmeyi kaldıramayız" diye konuştu.

Dünya'da en çok mülteci barındıran Türkiye'nin şimdi de Rusların akınına uğradığını ifade eden sektör temsilcileri, Rusya'dan bağlantılarını kullanarak Türkiye'ye getiren Rus emlakçıların emlak piyasasını allak bullak ettiği, uygun fiyatlı boş evlerin kalmadığını öne sürerek, 2+1 dairelerin kira getirilerinin 2 binden 4 bin liraya kadar yükseldiğini belirtmişti. N. Alper CABBAR