Atakum'da 'Engelsiz Yaşam' paneli

TAKİP ET

Atakum'da engelli bireylerin yaşadığı sorunlar masaya yatırıldı. Uzman isimler; engelli bireylerin yaşamlarını kolaylaştıracak çözüm önerileri anlatılırken, engelli maaşlarının enflasyon altında eridiğini ve araç alımında ÖTV ve MTV sıkıntısı yaşandığını dile getirildi

Atakum Belediyesi ve Atakum Kent Konseyi iş birliği ile 3 Aralık Dünya Engelliler Farkındalık Günü dolayısıyla panel düzenlendi. Programa Atakum Belediye Başkan Vekili Dilek Çınar, İYİ Parti Atakum İlçe Başkanı Selen Gülhan Çam, Saadet Partisi Atakum İlçe Başkanı Muhittin Sadan, Atakum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Panelde engelli bireylerin yaşadığı sorunlar tüm boyutlarıyla ele alındı. Atakum Belediyesi Yaşam Park Kültür Merkezi öğrencilerinin şarkıları ile eğlenceli anların yaşandığı programda Atakum Belediye Başkan Yardımcısı Atilla Küçükala’nın “Engelliler Kongresi’nden” adlı şiiri büyük alkış aldı. 

TALEPLERİNİZ BİR AYRICALIK DEĞİL
Atakum Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı Nadide Döktür, 3 Aralık’ın engelli bireyler için bir farkındalık günü olduğuna dikkat çekerek, "Bugün bir bayram veya bir kutlama günü değildir. Bugün engelli arkadaşlarımızın, kardeşlerimizin problemlerinin çözüm günüdür. Sizlerin istekleri bir ayrıcalık veya lüks değildir" dedi. Atakum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şevket Özkaya ise insanlar için yaşam şartlarının gittikçe zorlaştığına vurgu yaparak, "15 Kasım’da dünya nüfusu 8 milyar oldu. Dünyada ve yaşadığımız şehirde insan sayısı, araçlar ve ekonomik yük sürekli artıyor" ifadelerini kullandı.

ENGELSİZ YAŞAMA VURGU YAPILDI
Atakum Belediye Başkan Vekili Dilek Çınar ise şöyle dedi; "Fırsat verildiğinde engelli bireylerin büyük başarılara imza attıklarına her gün şahit oluyoruz. Her birey potansiyel engelli adayıdır. Engelli vatandaşlarımıza yönelik evde destek, işaret dili tercümanlığı ile sportif, kültürel ve istihdam alanlarında birçok çalışmamızı büyüterek devam ediyoruz."

Yaşam Koçu Sevda Yıldız moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelin konuşmacılarından Avukat Mehmet Yılmaz, 'Eşitlik Yurttaşlık Temelinde Engellilik' başlıklı sunumunda şöyle konuştu: "Örneğin 1 milyon TL harcanan binaya 7 bin TL harcanırsa o binayı engelliler için uygun haline getirebilirsiniz. Bu iş para değil; öncelikle gönül işidir."

MAAŞLAR ENFLASYONA YENİLDİ
Uzman Psikolojik Danışman Hasan Tahsin Yazıcı da, 'Engellilerin Sosyal ve Mali Hakları' başlığı altında katılımcılara önemli bilgiler verdi. Yazıcı, "Evde bakım ücretleri aileleri bir nebze de olsa rahatlatıyor. Engelli maaşları belli oranda artırıldı ama son enflasyon rakamlarından sonra çok zayıf, minimum düzeyde kaldı. Bedensel engelliler, omurilik felçlileri ve tekerlekli sandalyeli arkadaşlarımızın ÖTV ve MTV ödemeden araç alımı konusunda sıkıntılar var" cümlelerini kaydetti.

SPORDA ENGEL TANIMADIK
Ayvacık Engelsiz Spor Kulübü Başkanı Mesut Belur, 'Engelliler ve Spor' konulu sunumunda; "Son zamanlarda bedensel engellilerde özellikle ampute futbolunda Avrupa'da damga vurduk. Kadın Grubu Görme Engelliler Milli Takımımız Olimpiyat seviyesinde iki kez altın madalya kazandı. Takımın kaptanı Sevda Altınoluk, 2021 yılında BBC tarafından ‘Fark Yaratan Kadınlar’ listesinde ilk ona seçilmiştir" ifadelerini kullandı.     

Selçuk KAYA