Atakum'da Her Binaya 'Deprem Karnesi'

TAKİP ET

6 Şubat'taki depremlerin şiddeti Atakum'daki heyelanlı bölgede bulunan çok katlı bazı binalarda hissedildi. Başkan Cemil Deveci, "2018'de yönetmelik değişti ama deprem gerçeği değişmedi. Her binaya karne vereceğiz. Riskli binalara müdahale edeceğiz" dedi

Samsun'un Atakum ilçesinde 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkez üssü olan ve 10 kentte yaşanan depremler sonrasında, depremin şiddeti Samsun'da da hissedildi. Özellikle Atakum'un üst kısmında yer alan heyelanlı bölgelerdeki çok yüksek katlı binaların beşik gibi sallandığı, bazı binalarda ise depremden kaynaklı bina yapısında deformasyonlar olduğu iddia edildi.

Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, binaların depreme karşı zemin ve yapı denetimini yapmak için çalışmalara başlandığını belirterek, "Binaların hikayelerini yazacağız. Her binaya bir karne vereceğiz" dedi. Deveci, konunun uzmanlarıyla "Deprem ve Kentsel Gelişim Çalıştayı" gerçekleştireceklerini kaydetti.

GENÇLERLE ARAMA KURTARMA
EKİBİ KURMAK İSTİYORUZ 

Deveci, "Gönüllülerimizin desteğiyle 64'ü TIR olmak üzere toplamda 89 kamyon ve orta ölçekli kamyon ihtiyaç malzemesi gönderdik. Araç şoförleri tamamen gönüllüydü. Gönüllü gençlerimizin içinden aldıkları bursları depremzedelere bağışlayan çok kişi oldu. Biz gençlerle, gönüllülerle, belediyenin genç personeliyle, 'dilerim bir daha yaşamayız' ama depreme hazırlık yapmayı planlıyoruz. Gönüllülerin AFAD'dan AKUT'tan eğitim almasını sağlamak istiyoruz" dedi. 

RİSKLİ BİNALARA MÜDAHALE EDECEĞİZ
Cemil Deveci, "2018'deki deprem yönetmeliğinden önceki imar yönetmeliğine göre ruhsatlandırılmış ve imar affından yararlanmış binaların tek tek hikayelerini yazacağız. Her binaya bir karne vereceğiz. Riskli binalara müdahale edeceğiz. 2018'de yönetmelik değişti. Çok sayıda arsa sahibi inşaat ruhsatı almış. Belediyeler de 'kasamıza para giriyor' diye teşvik etmiş. 2018 yılı öncesi ruhsat alanlar, ‘Biz önceki yönetmelik hükümlerine tabiyiz. Yani yapı denetim firmasının denetimine tabi değiliz’ diyor. Evet kazanılmış bir hak var ama insan ve toplum sağlığını ilgilendiren yapı tekniğiyle ilgili kazanılmış hak olamaz. O zaman aldığın ruhsat kaç katsa senin olsun ama inşaatın bugünkü yönetmeliğin tekniğiyle, gerekli sorumlulukların yerine getirilerek yapılması lazım" diye konuştu. 

DEPREM VE KENTSEL GELİŞİM 
ÇALIŞTAYI YAPILACAK 

Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci, Atakum'da eski yönetmeliğe göre ruhsatlı çok bina olduğunu belirterek, şu şekilde sürdürdü, "Bu binaların mevcut yönetmeliğe uygun inşaat yapılıp yapılmadığını tespit edip yapı denetimi yoksa ilgili birimleri harekete geçireceğiz. Yapı denetimine girmesini sağlayacağız. Sadece yapı değil zemin denetimi de olacak. Yakın bir zamana kadar zemin etütleri her parsel için yapılmıyordu. Her parsel için tek tek zemin etüdü istiyoruz. Yönetmelikte değişiklik olmalı. Önümüzdeki günlerde tüm paydaşlarıyla birlikte ‘Deprem ve Kentsel Gelişim Çalıştayı’ yapacağız. Üniversitenin, meslek odalarının, deprem uzmanlarının desteğiyle hem bir farkındalık yaratacağız hem de Türkiye’yi uyaracağız. Ortak akılla akademik ve bilimsel bir yol haritası çizeceğiz."

N. Alper CABBAR

Atakum'daki yapı stoku üzerinde çalışarak, binaların depreme karşı zemin ve yapı denetimini yapmak için her binaya karne verilecek.

Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Samsun Hayat Medya ile BRTV ortak yayınıyla ekrana gelen "Deprem Özel" programında Soner Cabbar'ın sorularını yanıtladı.