Atakum'da 'Yalı Kafe' isyanı

TAKİP ET

Atakum Belediyesi'nin yaklaşık 15 yıldır işlettiği mülkiyeti İller Bankası'nda olan Yalı Kafe, 2019 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne verildi. Yalı Kafe'de devam eden Millet Kıraathanesi ve Kitap Kafe inşaatındaki 'beton binalar' dikkat çekiyor

Samsun'un Atakum İlçesi Adnan Menderes Bulvarı sahilinde bulunan, vatandaşların yaz-kış uygun bütçeyle sosyalleştiği, mülkiyeti İller Bankası'nda olan Yalı Kafe; Atakum Belediyesi'nden alınıp Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne verildi.

Atakum'da yaklaşık 15 yıldan bu yana Atakum Belediyesi tarafından işletilen ancak 2019 yılından sonra Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne verilen Yalı Kafe'de inşaat çalışmaları hukuksuz olarak bir süre önce başladı.

Çevresi alana yapılacak Millet Kıraathanesi ve Kitap Kafe'yi tanıtıcı brandalarla kapatılan inşaat çalışmaları havadan görüntülendi. Alanın büyük bir kısmını kaplayan beton kütle ise dikkat çekti.
 
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir’in 2021 yılında mecliste alana uygulanacak projeyi tanıtırken "Betonlaşmaya cevap botanik bahçesi içerisinde proje geliştiriyoruz" demesine rağmen vatandaşların nefes aldığı alan betona boğuldu. 

'BÜTÇE DOSTU' MEKANDI

Samsun'da sadece Atakumluların değil, çevre ilçe ve illerden gelen vatandaşların da uğrak noktası olan; içerisinde 2 düğün salonu, restoran, çocuk parkı ve açık havada oturma alanları bulunan Yalı Kafe uygun fiyatları ile de vatandaşların 'bütçe dostu sosyalleşme' alanıyken, 2019 yılında Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi. 

HUKUK MÜCADELESİ SÜRÜYOR

Bu devrin ardından halk eylem yaparak Yalı Kafe'nin yapısının bozulmamasını istedi. Atakum Belediye Başkanı Av. Cemil Deveci, Yalı Kafe alanıyla ilgili 2021 yılının Haziran ayında SBB Meclisi toplantısında yapılan imar planı görüşmelerinde bölgenin betonlaştırılacağı nedeniyle planı eleştirerek, "Burada hem taban inşaat alanı, hem toplam inşaat alanı yaklaşık 3 kat artırılıyor. Görülüyor ki burası ciddi ve eski halinden daha yoğun bir yapılaşmaya açılıyor. Burayı yeşili bol Millet Bahçesi özelliği taşıyan, içinde sosyal tesisleri olan bir yapıya dönüştürelim. Atakumlular böyle istiyorlar. Ben de Atakum’un Belediye Başkanı olarak onların sesini bu mecliste ifade etmek istiyorum. Atakumluların sesine kulak verin" diye konuştu. CHP'li ve İYİ Partili meclis üyeleri, halen devam eden bir hukuk mücadelesine başladı. 

"BETON YIĞINI DEĞİL"

SBB Başkanı Mustafa Demir, mecliste CHP ve İYİ Parti’nin ret, MHP’nin de çekimser oyun kullanıldığı imar planını şu şekilde savundu: "Proje ahşap ağırlıklı, beton yığını değil. Çok fonksiyonel, çok hoş bir bina. Toprakla uyumu müthiş. Burada betonlaşma yok. Mimarisiyle, teknolojisiyle, fonksiyonelliğiyle 7’den 70’e, yerli yabancı herkesin uğrayacağı ve nefes alacak olduğu; betonlaşmaya cevap botanik bahçe içerisinde bir proje geliştiriyoruz."

HAVADAN GÖRÜNTÜLENDİ 

Çevresi brandalarla kapalı inşaat alanında çalışmalar hızla devam ederken bölgenin son durumu havadan görüntülendi. Henüz tamamlanmamış haliyle bile alandaki betonlaşma yoğunluğu dikkat çekti. Ahşap ağırlıklı, beton yığını olmayan ve botanik bahçe içerisinde olacağı iddia edilen yapı yerine mevcut kullanım alanının önemli bir kısmını kaplayan kütleden oluşan proje uygulamasında Atakum’un yeşil bahçesinin betonla doldurulduğu görüldü. N. Alper CABBAR

Yalı Kafe'nin eski hali;