Atakum İşitme Engelliler Derneği, Sağır Bireylerin Hak Mücadelesi İçin Manifesto Hazırladı

TAKİP ET

Samsun'da faaliyet gösteren Atakum İşitme Engelliler Derneği, ülke genelinde sivil toplum alanında aktif görev alan sağır bireylerle gerçekleştirdiği atölye çalışmalarının ardından "Sağır Hakları Manifestosu"nu kaleme aldı. Dernek Başkanı Tugay Kurtgözlü, manifesto ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Yerel Yönetimlere İletilecek

Başkan Kurtgözlü, hazırlanan manifestonun kısa sürede yerel yönetimlere iletileceğini ifade ederek, “31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimi öncesinde sağır bireylerin yerel yönetimlerden taleplerini toplamak, problemlerini ve çözümlerini aktarmak adına birçok görüşme gerçekleştirdik. Sağır camiasının mücadele verdiği problemleri, çözüm önerilerini rapor haline getirdik. Bu raporu da önümüzdeki günlerde göreve gelen bütün yerel yöneticilere ulaştırmayı hedefliyoruz” dedi.

Somut Politikalar Bekleniyor

Başkan Kurtgözlü, yerel yönetimlerin, sağır bireylerin toplumda eşit bireyler olarak yer almasını sağlamak için atacakları adımların, sadece sağır bireyler için değil, toplumun bütünü için de değer taşıdığını vurguladı. “Yerel yönetimlerin bu manifestoyu dikkate alarak, sağır bireylerin haklarına yönelik somut politikalar geliştirmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Toplumsal Farkındalık Çağrısı

Başkan Kurtgözlü, "Engellerin kaldırılmasına yönelik adımların atılmasını sağlamak ve sağır bireylerin toplumda daha görünür olmalarını sağlamak için çabalıyoruz. Bu manifesto ile sağır bireylerin yaşam kalitesini yükseltecek ve toplumsal farkındalığı artıracak bir başlangıç olmasını diliyoruz" ifadelerine yer verdi.

Talepler 12 Maddeyle Sıralandı

Erişilebilirlik ve Katılım,

Nitelikli Tercümanlar,

Kolektif Karar Alma,

Eğitimde Fırsat Eşitliği,

İşaret Dili Yasası,

Sağır Kültürü ve Kimliği,

Sağlık Hizmetlerinde İşaret Dili,

Medya ve Erişilebilirlik,

Acil Durum Erişilebilirliği,

İstihdamda Eşitlik,

Uluslararası Sözleşmeler,

Aktivist Yaklaşım

samsun atakum işitme engeliler derneği sağır bireylerin hak mücadelesi için manifesto hazırladı atakum işitme engelliler derneği dernek başkanı tugay kurtgözlü manifesto samsun haber gündem haber