Atakum'da Kırsal Kalkınma Modeliyle Üretim Artıyor

TAKİP ET

Atakum Belediyesi, tarım ve hayvanlıcılık üretimi yapılan 26 kırsal mahallede çalışmalarını etkin kılmak için Kırsal Kalkınma Müdürlüğü kurdu. Seçimden önce hazırlanan 'Köyüm Köylüm' projesi çatısı altında, birbirine entegre hayata geçirilen birçok proje ile Atakum kırsalında tarım ve hayvancılık alanında üretimi güçlendirecek örnek çalışmalara imza atıldı. (Karakılçık ve Iza Buğdayı ile yem bitkileri ekimi yaygınlaştırılması, AtaTohum Merkezi, Halk Yem Evi, peynir atölyeleri, atıklardan mama ve gübre üretimi, Jersey inek projesi) 

KARAKILÇIK BUĞDAYI YENİDEN HAYAT BULDU
Anadolu topraklarında yetişen en kaliteli tarımsal türlerden biri olan ve yıllar içerisinde nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan karakılçık buğdayı, belediyenin atıl arazilerinde yeniden hayat buldu. Hasat sonrasında atalık tohumlar üreticilerle paylaşıldı. Besin ve ekonomik değeri yüksek bu buğday Atakum topraklarına yeniden kazandırıldı. Türkiye’de ekim alanı sınırlı olan ve 1’e 10 oranında verimli karakılçık buğdayı üretimine 5 bin metrekarelik alanda başlandı, 60 bin metrekarelik bir alanda devam ediliyor. Ayrıca, nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ve piyasada yüksek fiyatlara alıcı bulan ıza buğdayı ve hayvansal üreticilere yönelik yem bitkisi korunga da Atakum’da ilk kez üretmeye başlandı.

ATATOHUMLA GIDA GÜVENLİĞİ SAĞLANIYOR
“Bir tohum, bir ülkeyi kurtarır” sloganıyla yola çıkan Atakum Belediyesi, Karadeniz Bölgesi’nin ilk tohum bankası olan AtaTohum Merkezi’ni kurdu. Sağlıklı, güvenli ve yok olmaya yüz tutmuş ata tohumlar geleceğe taşınarak, sonraki nesillerin sağlıklı gıda ihtiyacına yanıt verebilmesi için 232 çeşit tohumla kurulan merkez, tohum gönüllülerinin Türkiye’nin dört bir yanından yaptığı bağışlarla bugün 390 farklı çeşit tohumu güvenli bir ortamda koruyor. Aynı zamanda ata tohumlar merkezin yetiştirme parsellerinde yeniden ekip çoğaltarak üreticilerle paylaşılıyor.

HALK YEM EVİ’NDE YEM MALİYETLERİNE DESTEK
Hayvansal üretim alanından gelir elde eden Atakumluları yükselen yem maliyetlerine karşı korumayı amaçlayarak ücretsiz hizmet veren Halk Yem Evi projesi hayata geçti. Besicilerin ellerinde bulunan arpa, buğday, mısır, kepek, yonca gibi ürünleri yeme dönüştürebilen tesis, hizmete girmesinin ardından yoğun ilgi gördü. Bölgedeki besiciler binlerce kilogram yem bitkisini bu tesiste büyükbaş ve küçükbaş hayvan yemine dönüştürdü.

ATIKLAR GÜBRE VE MAMA OLUYOR
Atakum’da ortaya çıkan evsel ve organik atıkları değerlendirmek için kompost, torf, malç, solucan gübresi ve hayvan yemi üretimine başlandı. Evsel atık, pazar yeri atıkları, ağaç ve budama sonrasında oluşan atıklardan başarılı biçimde gübre ve mama üretildi. Gübreler belediyenin sera alanında, mamalar da sokakta yaşayan hayvanlar için kullanılmaya devam ediyor.

ATAKUM PEYNİRLERİ TÜRKİYE’YE YAYILACAK
Atakum Belediyesi ekipleri, Atakum’da bitkisel ve hayvansal üretimin artırılması, katma değerli hale getirilebilmesi için eğitim çalışmalarını sürdürdüyor. Doğal peynir üretim atölyeleri ile kırsal mahallelerde yaşayan kadınlara, hayvansal üretimden elde ettikleri sütten şirden mayası peynir imalatına yönelik eğitimler verildi. Üretim atölyeleri genişletilmeye devam ediyor. Atakum’da üretilen peynirler, belediyenin kuruluşuna öncülük ettiği Samsun’un ilk kadın kooperatifi olan Atakum Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi (ATAK) aracılığıyla tüm Türkiye’ye yayılacak. Kadınlar, üreterek ekonomideki yerlerini alacak. 

25 KADINA JERSEY İNEK HİBESİ
Kırsal mahallelerde yaşayan 25 kadına ikişer Jersey tipi gebe düve dağıtılmasına yönelik projede sona gelindi. Proje kapsamında; engelli, yetim, dul, şehit yakını ve ihtiyaç önceliği olan kadınlara Samsun coğrafyası ile uyumlu, süt kalitesi yüksek 50 adet gebe Jersey ırkı inek hibe edilecek. Hayvanların bir yıllık bakım ve beslenme masrafları da proje bütçesinden karşılanacak. Gebe düvelerin dünyaya getireceği buzağılar da büyütülerek gebeleştirecek ve projede yer alan yararlanıcı sayısı artırılacak.