Atkı İpi Nedir? Atkı İpi Nasıl Olmalı?

TAKİP ET

İnsanlık tarihi içerisinde en önemli temel gereksinimlerden biri olan barınma ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla örgü örülmeye başlanmıştır. Zaman içerisinde teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı örgü malzemeleri üretilmeye başlanmıştır. Örgü örülebilmesi için iki temel malzemeye ihtiyaç duyulmaktadır. Örgü temel malzemeleri arasında; örgü ipi, örgü şişi veya tığı bulunmaktadır. Günümüzde örgü iplerinin ve örgü şişlerinin çok farklı çeşidi mevcuttur. Örgü ipleri ile hırka, battaniye, kazak, eldiven, bere, patik, panço, atkı gibi birçok ürün örülebilmektedir. Atkı ipinin yünlü yapısı sayesinde kış aylarında kişileri soğuktan koruyabilecek atkılar örülebilmektedir. Atkı ipi ile ilgili bilinmesi gereken tüm detayları hobitu kurucusu Erkan Tunçelli anlattı:

Atkı İpi Nasıl Olmalıdır?

Örgü ipi üreticileri hem sonbahar - kış sezonu için hem ilkbahar - yaz sezonu için hem de dört mevsim kullanım için örgü ipi üretimi gerçekleştirmektedirler. Sonbahar - kış sezonu için üretilen örgü ipleri, kış aylarında kişileri sıcak tutmaktadır. Yumuşak dokusu ile ön plana çıkan atkı ipinin farklı kalınlıklarda, renklerde ve hammadde karışımlarında çeşitleri bulunmaktadır. Atkı ipinin kış mevsiminde rahatlıkla kullanılabilmesi için kalın olması gerekmektedir. %100 pamuk, akrilik - pamuk karışımlı atkı ipleri bulunduğu gibi aynı zamanda yün atkı ipleri de mevcuttur. Yün atkı ipleri, yumuşak dokusu ve sıcak tutması sebebiyle kış aylarının vazgeçilmezidir. Ancak hayvansal içerikli örgü iplerine alerjik reaksiyon gösteren kişilerin, yün atkı iplerini dikkatli kullanmaları gerekmektedir. Hayvansal örgü iplerine hassasiyeti olan kişiler, ciltlerinin küçük bir kısmında deneme yapabilirler. Atkı iplerinin farklı kalınlıklarda olan çeşitleri içerisinden tercih yapılabilmektedir.

Atkı İpi Renkleri

Atkı iplerinin her yaş grubundan kadın ve erkeğe yönelik renkleri bulunmaktadır. Kişilerin el becerisine ve hayal gücüne bağlı olarak farklı modeller yapılabilmektedir. En çok tercih edilen atkı ipi renkleri arasında; kırmızı, siyah, krem, ekru, beyaz, kahverengi, mor, pembe, sarı, mavi, yeşil, pembe, vizon, gri, lacivert ve bordo bulunmaktadır. Bu renklerin dışında iki renkten oluşan örgü iplerinden kendinden geçişli atkı modelleri de yapılabilmektedir. Fantazi iplikler ile birbirinden şık şal ve atkı gibi aksesuarlar yapılabilmektedir. Ana ve ara renklerin tümü mevcut olduğu gibi aynı zamanda simli veya pullu fantazi ipler de bulunmaktadır.

Atkı İpinden Ne Yapılır?

Atkı ipinden çok sayıda farklı ürün örülebilmektedir. Piyasada farklı kalınlıklarda atkı ipi çeşitleri bulunmaktadır. Atkı ipleri ile kış mevsiminde sıcak tutan, yumuşak yapılı şal, bere, eldiven, patik ve atkılar yapılabilmektedir. Bunları yanı sıra kazak, hırka, battaniye gibi ürünler de örülebilmektedir. Yumuşak yapısı sayesinde bebek patikleri, bebek battaniyeleri, bebek hırkaları ve bebek kazakları da tasarlanabilmektedir. Atkı iplerinin farklı renkte, kalınlıkta ve içerikte olan çeşitleri, el örgü ipi satışının yapıldığı internet siteleri ile tuhafiye dükkanlarından satın alınabilmektedir.