Avrupa Parlamentosu, İran'a Yaptırımları Artırma Kararını Onayladı

TAKİP ET

Avrupa Parlamentosu, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınayarak, İranlı kuruluşlara daha fazla yaptırım uygulanması çağrısını içeren bir kararı kabul etti. Karar, 20 oya karşı 357 oyla onaylandı.

Parlamento, İran'ın 13 ve 14 Nisan'da gerçekleştirdiği saldırıları kınarken, bu saldırıların bölgesel güvenliği tehdit ettiğini belirtti. Üyeler, İran'ın Lübnan'daki Hizbullah ve Yemen'deki Husi isyancılar tarafından gerçekleştirilen roket atışlarını da kınadı.

Açıklamada, 1 Nisan'da Şam'daki İran konsolosluğuna düzenlenen saldırıdan dolayı üzüntü duyulduğu ifade edilirken, uluslararası hukuka saygı gösterilmesi gereken diplomatik ve konsolosluk binalarının dokunulmazlığı ilkesine vurgu yapıldı.

Parlamento, İran rejimi ve devlet dışı aktörlerin Orta Doğu'da oynadığı istikrarsızlaştırıcı rol konusundaki endişelerini dile getirdi. AB'nin İran'a yönelik mevcut yaptırım planının genişletilmesi çağrısında bulunan üyeler, İran'ın Rusya ve Orta Doğu'ya İHA ve füze tedarik etmesine yönelik yaptırımların acilen uygulanmasını talep etti.

Açıklamada, İran Devrim Muhafızları'nın AB terör örgütleri listesine dahil edilmesi ve JCPOA çerçevesindeki yükümlülüklere uyulması çağrısının tekrarlandığı belirtildi. Ayrıca, Yemen açıklarında İran tarafından el konulan gemideki mürettebatın serbest bırakılması talep edildi.