AYM'den Yüz Binlerce Kamu İşçisini İlgilendiren Karar

TAKİP ET

Anayasa Mahkemesi, kamu işçilerinin mali ve sosyal haklarını belirleyen çerçeve anlaşma protokollerinin bağlayıcılığını kaldırdı. Yüksek Mahkeme, sendikaların toplu iş sözleşmesi yapma haklarını güçlendiren bir karar aldı.

Anayasa Mahkemesi (AYM), sendika konfederasyonlarıyla hükümet arasında imzalanan ve kamu işçilerinin mali-sosyal haklarını belirleyen çerçeve anlaşma protokollerinin bağlayıcı olmasını sağlayan düzenlemeyi anayasaya aykırı buldu. Resmi Gazete'nin son sayısında yayımlanan karar ile, kamu işçilerinin ücret ve sosyal hakları artık idare ve sendikalar arasında yapılacak toplu iş sözleşmeleriyle belirlenecek.

AYM, CHP'li milletvekillerinin başvurusu üzerine, 6356 sayılı yasaya eklenen ve protokollerin bağlayıcılığını hüküm altına alan ek 2. maddenin anayasaya aykırı olduğuna karar verdi. Kararda, bu durumun sendikaların toplu iş sözleşmesi yapma hakkını kısıtladığı ve uyuşmazlık durumunda grev kararı alınmasını dolaylı olarak engellediği belirtildi.

Karar, sendikal faaliyetlere ve sendika hakkına temas eden bu engellerin, Anayasa'nın 13. ve 51. maddelerine aykırı olduğunu ifade etti. 2017 yılında, Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında yapılan düzenleme ile kamu işçilerinin mali ve sosyal haklarını belirlemek üzere hükümet ve kamu işveren sendikaları ile işçi sendikaları konfederasyonları arasında kamu toplu iş sözleşmeleri çerçeve anlaşma protokolü imzalanmasına olanak tanınmıştı. AYM'nin bu son kararı, sendikaların müzakere gücünü artırarak daha demokratik bir iş sürecine olanak sağlamış oldu.

AYMden Yüz Binlerce Kamu İşçisini İlgilendiren Karar anayasa mahkemesi Samsun Haber