Bafra'da pırasa hasadı tamamlandı

TAKİP ET

Kızılırmak Nehri'nin beslediği verimli topraklar üzerindeki Bafra Ovası'nda, 4 bin dekarlık alanda ekilen pırasaların hasadı tamamlandı.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Bafra Ovası'nın Türkiye'nin önde gelen ovalarından biri olduğunu belirterek, pırasa hasadının dekar başına ortalama 5 bin ton ürün alındığını ifade etti.

Tosuner, Bafra Ovası'nın 450 bin dekarlık bir alana yayıldığını ve bu alanın 315 bin dekarının sulanabildiğini dile getirerek, "Son pırasaların sökümü devam ediyor. Bafra Ovası'nda toplamda 25 bin tonun üzerinde verim bekliyoruz." dedi.

Pırasa yetiştirmenin zahmetli bir tarım işi olduğunu vurgulayan Tosuner, "Tarladan pırasayı söküyorsun, kesiyorsun, çamuru siliyorsun, iskeleye koyuyorsun, bir sürü zahmeti var. Bafra Ovası'nda üreticiden kilogramı 8-10 liradan alınıyor. Ancak büyük market zincirlerinde kilogramı 35-40 liraya kadar çıkabiliyor. Bu fiyat farkının önlenmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Tosuner, Bafra Ovası'nda yetiştirilen pırasanın yüzde 95'inin ilçe dışına gönderildiğini belirterek, "Samsun, Çorum, Ankara, İstanbul, Trabzon ve Rize gibi illere gönderiyoruz. Ayrıca Gürcistan'a da ihracat yapıyoruz. Pırasa 12 ay boyunca tüketilebilir, bozulmaz ve bekledikçe lezzeti artar. Hasat ne kadar geç yapılırsa verim o kadar yükselir." ifadelerini kullandı.

Doğanca Mahallesi'nde çiftçilik yapan İsmail Çağlayan, ürünlerini kilogramı 10-12 liradan sattıklarını dile getirerek, "Maliyetlerimiz yüksek, mazot ve gübre fiyatları düşsün, başka bir şey istemiyoruz." dedi.

Tarım işçisi Songül Uçar ise ıspanak, turp, havuç ve pırasa gibi ürünlerin hasadını yaptıklarını ve 600 lira yevmiye aldıklarını belirtti.

bafra bafra haber kızılırmak bafra ovası hasat tarım çiftçi pırasa osman tosuner ziraat