Bafra Ovası'nda 135 Bin Ton Beyaz Lahana Bekleniyor

Bafra Ovası'nda 135 Bin Ton Beyaz Lahana Bekleniyor

TAKİP ET

Bafra Ovası'nda bu yıl beyaz lahanada 135 bin ton rekolte bekleniyor. Sel felaketi üretimi etkilerken, fiyatlar tüketiciyi zorluyor.

Türkiye’nin verimli tarım alanlarından biri olan Bafra Ovası’nda bu yıl beyaz lahana üretiminde 135 bin tonluk rekolte tahmini yapıldı. Ağustos ayında 25 bin dekar alana yapılan beyaz lahana ekiminin hasadı devam ediyor.

SEL FELAKETİ ÜRETİMİ ETKİLEDİ

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, beyaz lahananın Bafra Ovası’nda en kaliteli ve lezzetli şekilde yetiştiğini belirtti. Ancak ağustos ve eylül aylarında yaşanan sel felaketinin üretimi olumsuz etkilediğini vurgulayan Tosuner, “Ovada 25-26 bin dekar alanda ekim yapılmıştı ancak seller nedeniyle 7 bin dekar alan kaybedildi” dedi.

FİYATLAR TÜKETİCİYİ ZORLUYOR

Tosuner, üreticilerin beyaz lahanayı kilosu 15 liradan sattığını, pazarda ise fiyatların 25-30 lira seviyelerinde olduğunu belirtti. Büyük şehirlerde bu rakamların 35-50 liraya kadar çıktığını ifade eden Tosuner, “Seller yaşanmasaydı fiyatlar bu kadar yükselmezdi” şeklinde konuştu.

YERLİ ÜRETİMİN YÜZDE 30’U İHRAÇ EDİLİYOR

Bafra Ovası’nda üretilen beyaz lahananın yüzde 70’i iç piyasaya sunulurken, yüzde 30’u ise Rusya ve Ukrayna’ya ihraç ediliyor.

ÜRETİCİLERİN GÖRÜŞÜ: BU YIL MAHSUL ZAYIF

Balıklar Mahallesi’nde üretim yapan çiftçi Engin Demir, bu yılki üretim sezonunun zor geçtiğini belirtti. Demir, “Elli dönüm arazimizde ağustos ayında ekim yaptık, ancak havaların yağışlı gitmesi mahsulü olumsuz etkiledi. Ürünlerimizi sebze haline yaklaşık 18-20 liradan satıyoruz. Satışlar iyi, ancak diğer yıllara göre verim düşük” dedi.

Samsun Bafra Ovası beyaz lahana lahana rekoltesi tarım sel felaketi lahana fiyatları Bafra Ziraat Odası yerli üretim