Bafra Ovası'nda umut Tarım Bakanında

TAKİP ET

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin Bafra Ovası'na yapmayı planladığı Hal projesi ile ilgili tartışmalar sürerken, yeni davalarda açılıyor. Üretici, üç farklı imar planına imza atan Büyükşehir'i Tarım Bakanı'na şikayet etme kararı aldı.

Samsun'un Bafra ilçesi Türbe Mahallesi'nde Bafra Ovası'nın içerisinde yer alan bölgeye Büyükşehir Belediyesi'nce yapılması planlanan Meyve ve Sebze Hali projesi ile ilgili tartışmalar sürüyor. Büyükşehir Belediyesi İl Emcümeni'nin daha önce aldığı kamulaştırma kararı, üreticilerin açtığı dava ile iptal olurken, Büyükşehir'in itirazı üzerine mahkeme kararı bozulmuş ve davanın yeniden görülmesinin önü açılmıştı. 

Büyükşehir Belediyesi İl Encümeni'nin 17 Mart 2022 tarihinde aldığı yeni kamulaştırma kararınada bir arazi sahibi tarafından dava açıldı. Samsun İdare Mahkemesi'ne açılan davada, Hal projesinin Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununa, Tarım Arazilerinin Korunması Kullanılması ve Planlanmasına dair yasal mevzuatlara aykırı olduğu,  nehir yatakları ve meraların korunması ile ilgili yasal mevzuatlara da aykırılık teşkil ettiği savunuldu. Dava dilekçesinde, Meyve ve Sebze Hali'nin yapılacağı yerin nehir yatağında olduğu, Kızılırmak'ın seddine ve deltaya zarar verileceği belirtilerek doğal yaşamın ve tarımın yok olacağı savunuldu.

BÜYÜKŞEHİR 3 FARKLI İMAR PLANINA İMZA ATMIŞTI 

Samsun Büyükşehir Belediyesi, geçtiğimiz günlerde Bafra Ovası'na yapmayı planladığı Meyve ve Sebze Hal projesi ile ilgili hazırlanan 1/25000, 1/5000 ve 1/1000'lik imar planı tekliflerini belediye meclisinde kabul etmişti. Kamulaştırma işlemlerinin yürütmesinin durdurulduğu, yürütme durdurma kararının kaldırılarak mahkemesine iade edildiği belirtilen teklifte, hal projesi ile ilgili kentsel servis alanı oluşturulacağı ifade edildi. 

ÜRETİCİLER BAKAN KİRİŞÇİ'YE GİDİYOR 

Üreticiler ise Tarım Bakanı Vahit Kirişçi'yi son umut olarak görüyor. Bafra Ovası'ndan ekmeğini çıkaran ve ovaya sahip çıkma adına dava açarak mücadeleyi devam ettiren üreticiler ise Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci'yi oluşturacakları heyetle ziyaret etmeyi planlıyor. Üretici Nurettin Genç, "Yılda çok kez ürün aldığımız bu verimli cennet gibi topraklar, beton cehennemine çevirilmek isteniyor. Meyve ve Sebze Hali yapılacak alan mı kalmadı da bu verimli arazilere göz diktiniz? Tarım Bakanımızı ziyaret ederek Büyükşehir Belediyesi'ni şikayet edeceğiz. Derdimizi ona anlatacağız "dedi.

N.Alper CABBAR 

Fotoğraflara tıklayıp haberlere gidebilirsiniz...