Bafra Ovası'nda kanal taştı, tarım arazileri ve ahırlar sular altında kaldı

TAKİP ET

Bafra Ovası'nda kanalın taşması sonucu tarım arazileri ve ahırlar sular altında kaldı. Mağduriyet yaşanan çiftçiler, "Kuş Cenneti yapacağız derken, hem kuşların cennetini hem de insanların yaşadığı alanları cehenneme çevirdiler" dedi

Samsun'un Bafra İlçesi'nde aşırı yağışlar sonucu Doğanca Mahallesi'nde bulunan Düden Kanalı taştı. Evlerin bahçesi, tarım arazileri, ahırlar ve samanlıklar su doldu. Taşkın nedeniyle 30 hane mağdur oldu.

Yeşilova Mahallesi'nde Kuşakla Kanalı'nın taşması sonucunda ekili tarım arazilerinde büyük zarar meydana geldi. Düden mevkisinde su taşkınları nedeniyle yollar su altında kaldı. Mağduriyet yaşanan çiftçiler, yardım istedi.

İNSANLARI SUYA BOĞDULAR
İlhan Akçay, evi ve ahırının su basması sonucu mağdur olduklarını söyledi. Sedat Zengin ise, "Kuş Cenneti yapacağız derken, kuşların cennetini cehenneme çevirdiler. Hem de insanların yaşadığı alanları cehenneme çevirdiler. Burayı kapattılar, insanları suya boğdular" diye konuştu.

Düden mevkisinden çiftçi Ramazan Şener de, "Kanaldan denize aktarmak için pompalar var. Bunlar hiçbir zaman için yeterli olmuyor. Hem yazın hem kışın yağmur yağdığında bu mağduriyeti yaşamaktayız. Bunun tek çözümü bu balık göllerinin fener boğazının oradan açılması. Bunun ne kuşları ne balıklara hiç kimseye zararı yok" şeklinde konuştu.

KANALI 2 YILDIR TEMİZLEMİYORLAR
Suat Kılıç ise şöyle konuştu: "Kuşaklama Kanalı temizlenmediği için 2 yıldır tarlalarımızı su basıyor. 2 senedir hiç mahsul alamıyoruz. Şu an mazotun, gübrenin, tohumun bu kadar pahalı oluşundan dolayı da mağdur durumdayız. Tarım yapmaya elimizdeki araçları satıp devam etmek zorunda kaldım. Arazimde karnabahar ekiliydi, karnabaharları su kesti hiçbir şey alamadık. Şimdi buğday ektim, o da su altında kaldı. Yazın da aynı şekilde oldu."

40 YILDIR AYNI SORUNU YAŞIYORUZ
Mahalle sakinleri, "Bafra Ovası'nda yağan tüm yağmur suları mahallemizdeki kanaldan denize doğru akıyor. Deniz yolu kapalı olduğu için bu bölgede bulunan insanların evlerini, ahırlarını, tarlalarını su bastı. Yıllardır bu mağduriyeti yaşıyoruz. Yıllardır bu sorunun çözülmemesini de anlamış değiliz. Samanlığı su dolan, evi su dolan arkadaşlarımız var. Bizim arpa ekili arazimiz, arkadaşımızın da buğday ekili arazisi tamamen sular altında kaldı. Binlerce dönüm arazi suyun altında kaldı. Bu yaz kış olan bir durum. Arazim yazın en kurak dönemde bile sular altında kalıyor. Bu kanal sürekli olarak taşıyor. Bazen çeltik sularımızı bile boşaltamıyoruz. Bu suların denize boşaldığı boğazın daimi olarak açık kalmasını istiyoruz. Bu sorunu çözersek hayvanların mera alanları ve tarım arazilerimiz sular altında kalmaktan kurtulacak, kuşlar için de daha faydalı olacak. 40 yıldır yaşadığımız sorunun bir an önce çözülmesini istiyoruz" diye konuştular.

İHA