Bandırma'daki Örnek Çalışma Samsun'da Yapılamaz Mı?

TAKİP ET

Türkiye depremin yasını tutarken, Bandırma Belediyesi kentin yapı stoğunu ve riskli alanlarını belirlemek için kentteki meslek örgütlerinin desteği ile ortak çalışma başlattı. Örnek olan çalışmanın Samsun'da neden yapılmadığı sorusu gündeme geldi. 

Türkiye Kahramanmaraş merkezli 11 ili vuran depremlerin yasını tutarken, Bandırma Belediyesi kentin yapı stoğunu, riskli alanları belirlemek için kentteki sivil toplum kuruluşları ile birlikte harekete geçti. Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun'un talimatı ile çalışma başlatıldı. 

TÜM DİNAMİKLER ORTAK ÇALIŞMADA YER ALIYOR 

Tüm dinamikleriyle depreme hazır bir Bandırma oluşturabilmek adına gerçekleştirilen ilk toplantının hemen akabinde ikinci kez bir araya gelindi. Belediye binası toplantı salonunda gerçekleştirilen ikinci toplantıda; Mimarlar Odası Bandırma Temsilcisi Mehmet Ali Ozar, İnşaat Mühendisleri Odası Bandırma Temsilcisi Gürkan İlgin, Harita Mühendisleri Odası Bandırma Temsilcisi ve Belediye Meclis Üyesi Mesut Özdemir, Elektrik Mühendisleri Odası Bandırma Temsilcisi Mutlu Onganar, Makine Mühendisleri Odası Bandırma Temsilcisi Gürbüz Gözcüler, Bandırma Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürü Selamettin Karaca, Bandırma Belediyesi İmar Komisyonu Üyeleri Yalçın Cömert, Onur Çon, Yusuf Ziya Çelikoğlu, Bandırma Belediyesi Deprem ve Doğal Afet Komisyonu Üyeleri Fatma Salı Karabacakoğlu, Eren Ülkü ve Belediye Meclis Üyesi Sıtkı Ağan yer aldı.

KAPSAMLI ÇALIŞMA BAŞLATILDI 

Toplantıda ilk etapta uygulamaya geçirilmesi planlanan konular belirlendi. Alınan kararlar şöyle; Mevcutta bulunan jeolojik zemin yapı raporu, çalışma grubuyla paylaşılacak. Yakın dönemde Bandırma’nın jeolojik yapısını analiz eden yetkili firmanın hazırladığı teknik rapor firma yetkilerince çalışma guruplarına teknik sunum ile aktarılacak. Yapı denetimleri ile ilgili mekanizma kurulacak. Bu mekanizma içerisinde İnşaat Mühendisleri Odası, Bandırma Temsilciliği, Mimarlar Odası Bandırma Temsilciliği, Makine Mühendisleri Odası Bandırma Temsilciliği ve Bandırma Belediyesi adına birer temsilci görevlendirilecek.

Yapı denetim firmaları ve şantiye şeflerinin katkılarıyla mevcut inşaatı süren yapılarda beton dökümü öncesinde oluşturulan bu heyet gözetiminde denetim yapılacak ve uygun olup olmadığı kontrol edilecek. Bandırma Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdürlüğü 2000 yılı öncesi yapı stoğu ile ilgili geniş kapsamlı çalışmalar yapacak. Parsel ölçeğinde riskli binaların güçlendirilmesi (karbonfiber, karbon çelik vb. uygulamalarla) veya yeniden yapılması için yetkili mevzuatın yasal düzenlemeleri ile ilgili çalışma başlayacak. 

SAMSUN'DA 
ÇALIŞMA YOK 

Bandırma'daki örnek çalışmanın Samsun'da neden yapılmadığı sorusu akıllara geldi. Kuzey Anadolu Fay Hattı'na 80 km uzaklıkta yer alan Samsun'da yapı stoğunun veya riskli alanların belirlenmesi konusunda kapsamlı bir çalışma başlatılmadı. Vatandaşlar depremlerin ardından evlerinin güvenli olup olmadığını araştırıyor. Çevre Müdürü Ömer Bolat, önceki gün görevli olduğu deprem bölgesinden kentteki riskli yapıların belirlenmesi konusunda talimat verdiğini söylemişti. 

Zekeriya FIRAT