Bankalar yüksek faizlere 'sıfır faiz' yarışı başlattı

TAKİP ET

İhtiyaç kredisi faiz oranlarının yüksekliği bankaları harekete geçirdi. Bazı bankalar, müşteri çekmek için sıfır faizli kredi kampanyaları başlattı. İşte detaylar...

Bankalar, ihtiyaç kredisi faizlerinin yüzde 86'yı aşmasıyla harekete geçerek "en uygun kredi" seçeneklerini sunmaya başladılar. Sıkı para politikası ve faiz oranlarındaki artış, vatandaşları uygun kredi seçenekleri aramaya yöneltti. Bankaların müşteri çekmek için başlattığı kampanyalar arasında sıfır faizli kredi imkanı da bulunuyor.

Bankacılık kaynaklarına dayanarak yapılan açıklamalara göre, tüketiciler özellikle kısa vadeli ihtiyaç kredilerine ilgi gösteriyorlar. Özellikle 12 aylık vade tercih ediliyor ve her 10 krediden 6'sı bu vade seçeneğini tercih ediyor.

Şu anda en düşük ihtiyaç kredisi oranı %3,99 ile TEB tarafından sunuluyor. Ancak bu kampanyalarda genellikle "yeni müşteri olma" şartı aranıyor ve kredi miktarı 12 ay vadede 100 bin TL için aylık 11 bin 400 TL, toplamda ise 137 bin 397 TL geri ödeme yapılıyor. 24 ay vade seçeneğinde ise her ay 7 bin 379 TL ödeniyor ve toplam geri ödeme miktarı 177 bin 682 TL oluyor.

Birçok banka şu anda "sıfır faizli" kredi paketleri sunuyor. Ancak bu kampanyalar genellikle müşteri kazanmaya yönelik olduğu için taksit sayıları 6 ay ile sınırlı oluyor ve maksimum miktar 20 bin-25 bin TL arasında değişiyor. Bu tür kampanyalarda kredi kartı nakit avans da kullanılıyor. Örneğin, Garanti BBVA yeni müşterilere özel olarak 15 bin TL'si taksitli nakit avans olmak üzere toplamda 25 bin TL sıfır faizli kredi sunuyor. Akbank ise yeni müşterilere özel olarak 6 ay vadeli 20 bin TL ihtiyaç kredisini faizsiz olarak teklif ediyor.

ekonomi banka kredi faiz