Başkan Mustafa Demir'e isyan sokağa taştı

TAKİP ET

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde ikamet eden vatandaşlar, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir'in kamulaştırma işlemlerinde kendilerine verilen sözleri tutmadığını ileri sürerek astıkları dev pankartın önünde eylem yaptı.

Samsun'un Tekkeköy ilçesi 19 Mayıs Mahallesi Merkez Cami karşısında tapulu evleri ve dükkanları bulunan vatandaşlar, Büyükşehir Belediyesi'ne kamulaştırma işlemleri nedeniyle tepki gösterdi. Daha önce kendilerine Başkan Mustafa Demir tarafından verilen sözlerin tutulmayıp kamulaştırma işlemlerine devam edildiğini belirten vatandaşlar, dev tepki pankartı astı. 

TEPKİ PANKARTININ 
ÖNÜNDE EYLEM YAPTILAR 

Vatandaşlar binalarına, "Yıkmak kolay yapmak zor bugün bize yarın size desteğinizi bekliyoruz. Ev sahibi yapan Reis'in ev yıkan yerel yönetimi! Yuva sahibi yapmak için uğraşan Reis'in yuva yıkmak için uğraşan belediye başkanları " yazılı pankartı astı. Kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını ve düşük kamulaştırma bedellerine tepki gösteren vatandaşlar, astıkları dev tepki pankartının önünde eylem yaptı. Bina önünde gerçekleştirilen eyleme Solmazlar ailesinin üyeleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve çok sayıda Tekkeköylü vatandaş katıldı. Eylemde aile üyesi çocuklar, ellerinde taşıdıkları, üzerinde 'Yuvamı Yıkma,  Samsun Tekkeköy’de Zulüm Var, Deprem Değil Mustafa Demir Yıkıyor, Yuva Yıkanın Yuvası Olmaz, Tapulu Malıma Dokunma' yazan pankartları taşıdı. 

'HUKUKİ SÜREÇ 
DEVAM EDİYOR'

Aile üyelerinden Avukat Yavuz Selim Solmaz, "Biz Solmaz ailesi olarak bu ilçede 50 yıldır varız. Dedemiz Mümtaz Solmaz uzun yıllar gurbette zor şartlarda yaşayarak alın teriyle biriktirdiği parasıyla ilçe merkezinde yer alan iki parsel yerimizi satın aldı. Bize büyüklerimiz Mümtaz ve Veysel Solmaz’dan miras kalan tek yerimiz burası. Biz de atalarımızın mirasına sahip çıkıyoruz. Gayemiz, üç hissedardan oluşan bu yerimizi korumaktır. Samsun Büyükşehir Belediyesi, 7 daire 8 dükkandan oluşan yerimizi kamulaştırma gerekçesiyle bizden yok fiyata almak istiyor. Teklif ettikleri 2.5 Milyon TL ile bu kadar aile üyesi nasıl geçinecek? Burada daireleriyle dükkanlarıyla neredeyse bir mahalle yaşıyor. SBB’nin bu teklifi hukuki ve insani normlara aykırıdır. Biz hakkımız olanını istiyoruz. Burası kamulaştırılacaksa bile bize hakkımız olan bedelin verilmesi gerekiyor. Hukuki dava sürecimiz devam etmektedir. 2 Mart tarihinde son duruşmanın yapılması bekleniyor. Biz hukuki mücadelemize, gerekirse davayı Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıyarak sonuna kadar devam edeceğiz” diye konuştu. 

SBB'YE SİTEM 
DOLU SÖZLER 

Aile üyelerinden Fuat Solmaz, Büyükşehir Belediyesi'ne sitem dolu  sözler söyleyerek, "Öncelikle bu zor günümüzde bizleri yalnız bırakmadığınız için hepinize teşekkür ediyoruz.  Maalesef, Allah’tan gelen her şeye razı gelen Solmaz Ailesi olan bizlere maalesef Samsun Büyükşehir Belediyesi zulmetmektedir. Biz 50 sene önce Bayburt’tan buraya göçle gelip yerleşen bir aileyiz. Bu ilçede yaşayan birçok aile ile kader bağımız var. Bu ilçede yaşadığımız süre boyunca kimseye kötülük etmedik, kimsenin rakibi olmadık ve kimsenin hakkını yemedik. Birçok insana ekmek kapısı olduk, birçok insanın yuvasını yaptık. Tekkeköy’e bu kadar hizmet etmiş olan bir aileye, bugün gözlerini hırs bürümüş siyasetçiler insafsızca saldırıyorlar. Ellerindeki yetkiyi ve gücü kullanarak, yaptım oldu dercesine bizim evimizi kamulaştırmaları belki yasal olabilir ama kul hakkıdır.  Kamulaştırma adı altında daire başı 130 bin TL ödeyip 'ne yaparsanız yapın, gidin hakkınızı mahkemelerde arayın' demek hukuka ve insan haklarına aykırıdır.   7 daire 3 dükkân, 1 ekmek fırını ve 1 arsadan oluşan mülkümüzün tamamına 1 daire fiyatına denk gelen 2.5 Milyon TL vermek 7 aileyi sokağa terk etmek demektir" ifadelerini kullandı. 

'HAKKIMIZ 
OLANI İSTİYORUZ '

Fuat Solmaz kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını belirterek şöyle devam etti; "Rahmetli büyüğümüz Veysel Solmaz’a SBB Başkanı Mustafa Demir, yıllar önce bir toplantıda 'senin evini 15 sene yıkmayacağız' diye söz vermişti fakat sözünde durmadı. Veysel amcamız vefat ettikten sonra 'ben böyle bir söz vermedim' diyerek akrabalarımızın huzurunda bizi yalancılıkla itham etti. Biz de kendi çabalarımızla hakkımızı aramak istedik. Kapısını çalmadığımız kimse, görüşmediğimiz resmi makam kalmadı. Bize siz şimdiye kadar hiçbir kapıyı çalmadınız demesinler diye bunu söylüyoruz. Ama hiçbirinden maalesef sonuç alamadık. Kapılar yüzümüze kapandı. Tehditlere, hakaretlere maruz kaldık. Biz içimizi mertçe döküyoruz. Bütün gücümüzle hukuk ve adalet için haykırıyoruz. Buradan yetkili kurumlara bir kere daha sesleniyoruz. Lütfen artık bu zulme ve haksızlığa daha fazla kayıtsız kalmayın.  Bize kamulaştırma yapacaksanız bile en azından hakkımız olanı verin ve mağduriyetimizi giderin. Biz Solmaz ailesi olarak hakkımız olanı sizlerden talep ediyoruz.”

HHALK Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aziz Yener Cabbar'da eylem sonrası vatandaşların sorunlarını ve taleplerini dinledi.  Nazım AKPINAR