Samsunspor Futbol Gelişim Direktörü ve Başdanışmanı Batu Kaplan'dan Özel Açıklamalar

TAKİP ET

Samsunspor Futbol Gelişim Direktörü ve Başdanışmanı Batu Kaplan, önceki akşam yayınlanan Futbol55 programında hoca transferinden, kulübün yeni sezon planlamasına kadar bir çok konuda açıklamalarda bulundu

FUTBOL55’TE KONUŞTU
Samsunspor'daki son gelişmeler Futbol 55'te masaya yatırıldı. İstanbulspor maçı ve lig yorumu sonrası canlı yayına bağlanan Samsunspor Futbol Gelişim Direktörü ve Başdanışmanı Batu Kaplan, gazeteciler Selçuk Kaya ve Noyan Alper Cabbar'ın sorularını yanıtladı. Programda, "Teknik Direktör Çağdaş Atan'la neden olmadı? Aradaki pürüzler neydi? Yeni sezon teknik direktör ve transfer politikasında nasıl bir yol izlenecek?" sorularının cevapları yanıt buldu.

İşte Batu Kaplan’ın açıklamalarından öne çıkanlar:

A, B, C PLANLARIMIZ VAR
“Hocamız 10 milyon lira istemişti, biz 4 milyon teklif ettik. Sonra iki tarafta adım atınca orta noktada buluştuk. Bizim hoca konusunda a, b, c bütün planlarımız var. Oyuncu konusunda olduğu gibi hoca konusunda da hazırlıklıyız. Çağdaş hoca ile prensip anlaşmasına vardık. Aradaki parasal uçurumla alakalı biz bir adım attık, hoca bir adım attı, sonrasında başkanımız da tamam dedi ve parasal konularda anlaşıldı. Sonraki konu kulübümüzün transfer politikası ve transferde nasıl ilerleyeceğimizdi. Bu konularda anlaşamadık.” 

YATABARE’Yİ KESİNLİKLE İSTEDİ
“Biz Çağdaş hocamızla prensipte anlaştığımızda, tabii ki bu zor bir pazarlık oldu. Sabah 5’e kadar sürdü hocamızın maaşı ile ilgili azarlık. Ondan sonraki  dönemde hocamız bizden Süper Lig’den oyuncular istedi. Başkanımız da eğer uçuk kaçık rakamlar olmaz ise zaten bu sene hedefimiz şampiyonluk, konuşabiliriz tarzında görüş belirtti. Biz oyuncularla konuştuğumuzda, mesela isimlerden biri vereyim Mustapha Yatabare idi.”

SAMSUNSPOR’DAN EMEKLİ OLACAKTI
“Bu oyuncuyu Çağdaş hoca özellikle istedi. Yani olmaz ise olmazlarından birisiydi. Zaten Sivasspor ile 1 yıllık kontratı var. Oyuncunun menajeri Yatabare’yi Süper Lig’in en iyi forveti olarak görüyor.  37 yaşına girecek bir oyuncu için 2+1 yıllık kontrat istiyor. Yani Yatabare’nin sigortasını biz ödeyeceğiz ve Samsunspor’dan emekli olacak. İstedikleri kontrat da senelik 1.2 milyon Euro. Ben sormak istiyorum. Bu transfere onay verir miydiniz?”

MOBİLYALARIN DEĞİŞMESİNİ İSTEDİ
“Çağdaş hoca ile konuşurken kendisi, Yatabare ve diğer Süper Lig’den gelecek isimler olmayacak ise ben henüz imzayı atmadım, Samsun’a gitmeye gerek yok. Benim için problem yok şeklinde şart koşması Başkan Yüksel Yıldırım’ın kopma noktası oldu. Bunun üzerine bizim daha önce söylediğimiz bir söz var. O da kulübün transfer politikasını kulüp belirler. Devamında başkanımız bizim bir transfer politikamız var. Madem böyle bir şart koşuluyor o zaman birbirimizi hiç üzmeyelim diyerek tavrını belli etti. Bir de Çağdaş Atan’ın teknik direktör odasındaki mobilyaların hoşuna gitmediği gerekçesi ile değiştirilmesini istemesi bu işin olmamasına ön ayak oldu.”

BÜTÇE 10 MİLYON EURO’YA ÇIKMIŞTI
“Başkanımız 8 milyon Euro’luk bir bütçe belirlemişti. Hocamız bunu az bulunca, başkanımız da tamam 10 milyon olsun o zaman dedi. Çağdaş hoca bir açıklama yapmış. Sanki biz proje karşıtı, ne yaptığını bilmeyen bir kulüpmüşüz gibi bir izlenim yarattı. Ama olsun. Biz zaten 2 hafta önce kulübün vizyonunu, planlamasını anlatmıştık. Orta vadede 3, uzun vadede 5 yıllık planlamamızın hazır olduğunu söylemiştik. 3 ve 5 yıllık planlamayla Avrupa kupalarına katılmayı hedeflemiş ve ona göre bir planlama yapmıştık. Zaten bunu anlatan, bunun sunumunu yapan da biziz. Çağdaş hoca ile görüşmelere başlamadan önce biz zaten bu şekilde bir planlama yaptığımız duyurmuştuk.”

TRANSFER POLİTİKASINI KULÜP BELİRLER
“Kulüp prensipleri ile işleyiş tarzında, hocamızın işleyişi ile kulübümüzün işleyişi birbirini tutmadı ve ortak noktada buluşamadık. Kulüp olarak bir karar aldık. Avrupa’nın her yerinde olduğu gibi, her aklı başında kulübün yaptığı gibi burada kulüp transfer politikasını yöneticiler, yöneticilerin altında çalışan futbol aklı, futbol aklının altında görev alan scout ekibi ve şef scout oturup konuşur, bu seneki planlamayı yaparlar, ona göre bir yola çıkarlar. Avrupa’da bu iş böyle oluyor. Türkiye’de bunu söylediğinde insanlar bunu garip karşılıyor.”

BİZİM BU SENE ŞAMPİYON OLMAMIZ GEREKİYOR
“Diyelim ki biz bir hoca ile anlaştık. Hoca bize istediği oyun şekline göre isim vererek oyuncularını getirtti. Başarılı olamadı ve taraftarlar büyük tepki gösterdi. Çünkü bizim artık sabrımız yok. Bizim bu sene şampiyon olmamız gerekiyor. Bunda hemfikiriz. Bu kulüp 5 hafta mağlup oldu oluşan baskılardan sonra başkan hoca ile yolları ayırdı. Sonra yeni bir hoca ile anlaşacağız. Gelen hoca bu oyuncu grubu benim değil, ben bu takımı devre arasına kadar getiririm ama devre arası senden sil baştan bir takım isterim dedi.”

BİR KULÜP STRATEJİSİNİ BAŞTAN BELİRLEMELİ
“Yaz başında bir sürü oyuncu alındı. Devre arasında aldığımız oyuncuları yeni hoca gönderecek. Bunların bir maliyeti var. Bazıları bizi FIFA’ya verecek, bazıları ile başka sıkıntılar yaşanacak. Aklıselim bir kulüp bunları düşünmek zorunda. Bir kulüp planlamasını baştan yapmaz ise stratejisini baştan belirlemez ise burada sıkıntı yaşarız. Çünkü gelen her hocanın kendi oyun stili var.”

ZEVKLİ BİR FUTBOL İZLETMEK İSTİYORUZ
“Bunu nasıl aşarıza gelirsek, mesela Almanya’da kültürü olan kulüpler futbolun nasıl oynanacağına kadar karar veriyorlar. Örneğin Stuttgart hücum futbolu oynar. Biz taraftarlarımıza zevkli bir futbol izletmek istiyoruz. Biz ona göre oyuncu alıyoruz. Hocayı da ona göre getiriyorlar. Bunu her zaman söylüyorum, sistemi kulüp belirler. Kulübün bir sistemi olmalı, hedefi olmalı. Türkiye’de böyle planlamalar olmadığı için insanlara garip geliyor.”

GÖNÜLLÜ SCOUT ELEMANLARI ALDIK
“Kimse başarısız olmak istemez. Ben bulunduğum yerde öncelikle geldiğim andan itibaren benim bir altımda çalışacak olan scout departmanı, fizyoterapistinden, doktoruna, akademideki hocaların mutluluğuna kadar güzel bir çalışma ortamı olmalı. Ben göreve geldikten sonra ilk önce gönüllü scoutlar aldık. Bunları alırken önce kendilerini kısa bir testten geçirdik. Gözüne inandığımız isimlerle de anlaştık. Onlara gittikleri maç başına ödeme yaptık. Avrupa’da buna bölgesel scout sistemi deniyor. Aynı sistemi oturttuk. “

BAZI ŞEYLERİ YERİNDEN OYNATAMAYIZ
“Bence bu sene Samsunspor kurulan yeni ekiple, yeni başlangıçla güzel işlere imza atacak. Bir Stuttgart olmasak da Türkiye’de bazı şeyleri değiştirmeye başlayacak. Bu bir projedir. Bunu 1-2 senede yapamayız. Bazı şeyleri köklü olarak yerinden oynatamayız. Bu tehlikeli de olabilir. Ama önce bir hedef belirledik ve bununla alakalı çalışmalarımızı yaptık. Kulübe daha vizyonel bir şekilde yaklaşmaya çalışıyoruz.”

KİRALIKLARLA DEVAM EDİLMEYECEK
“Sağ bek de Alaaddin kiralık, önünde Kayamba kiralık. Şu anda net söyleyebilirim ki kiralıklardan takımda tutmak istediğimiz bir oyuncu yok. Transfer konusunda da şunu söyleyebilirim. Ön protokol imzaladığımız oyuncularda hiçbir sorun yok. Şu anda isim vermem mümkün değil ama bir hafta 10 gün sonra her şey netleşir. Fofana ile alakalı olarak ise, başkanımız Tuzlaspor maçından önce ya da sonra kendisi ile görüşecek. Ama Fofana ile alakalı hiçbir problem yok. Her şey bizim istediğimiz şekilde ilerliyor. Kendisi sezon sonunda serbest statüde olacağı için birçok takımın yüksek rakamlar vermesi normal. Şunun bilinmesini isterim ki Fofana önümüzdeki sezonun planlamasında bizimle olacak.” 

Batu Kaplan, takımdaki kiralık oyuncular ile önümüzdeki sezon devam etmeyeceklerini söyledi.

Başkan Yüksel Yıldırım, Tuzlaspor maçı öncesi ya da sonrasında sözleşmesi biten yıldız futbolcu Fofana ile İstanbul’da bir araya gelecek.

Kaplan, “Hoca transferi konusunda iki isim ile yüz yüze görüştük. Bunlardan birisi Çağdaş Atan, diğeri de Mehmet Özdilek’ti. Ekstra olarak da ben Almanya ve İngiltere’de birer tane Türk hoca ile görüşme gerçekleştirdim“ dedi. Davut AKTAŞ