Bayram Şekeri Fiyatları Yüzde 50 Arttı: Satışlarda Azalma Bekleniyor

TAKİP ET

Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte, bayram şekerleri tezgahlardaki yerini alırken, bu yıl fiyatlarda önemli bir artış yaşandı. Geçen yıl iki kez zam gören bayram şekeri, 2024'te yüzde 50'lik bir fiyat artışıyla tüketicilere sunulacak. Bu artışın, 9 günlük tatil süresinin etkisiyle tüketimde bir miktar azalmaya neden olması öngörülüyor.

Bayram şekerlerinin kilogram fiyatının 180 TL'ye çıkması beklenirken, Mondelez International Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, sektöre ilişkin öngörülerini paylaştığı bir toplantıda, bu yıl hacimde büyük bir büyüme beklemediklerini ifade etti. Tatil süresinin uzamasının, insanların bayram ziyaretleri ve tatil arasındaki tercihlerini etkileyeceğini belirten Karagöz, bu durumun bayram pazarını biraz aksatabileceğini söyledi.

Karagöz ayrıca, yüksek enflasyon nedeniyle atıştırmalık ürünlere yılda üç veya dört kez zam yapıldığını belirtti. Pazarda nakdin büyük önem taşıdığını vurgulayan Karagöz, stokların azaltıldığını ve stoklu çalışma süresinin bir aya kadar düştüğünü dile getirdi.

Bayramlık ve ikramlık şeker pazarının Türkiye'de 2.5 milyar TL'ye ulaştığı belirtilirken, hane başı yıllık bayram şekeri tüketiminin yaklaşık olarak 2.47 kilogram olduğu ifade edildi. Araştırmalar, tüketicilerin yüzde 91'inin bayram alışverişlerinde her zaman bayram şekeri aldığını gösteriyor. Türkiye'de bayramlık şeker tüketiminde en yüksek oranın 3.42 kilogramla Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde olduğu görülüyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni, 2.76 kilogramla Karadeniz Bölgesi ve 2.58 kilogramla Orta Anadolu Bölgesi takip ediyor.

Bayram şekerleri Ramazan Bayramı Bayram şekerlerinin kilogram fiyatının 180 TL 9 günlük tatil süresinin etkisiyle tüketimde bir miktar azalmaya neden olması öngörülüyor. Bayramlık ve ikramlık şeker pazarı ekonomi samsun haber gündem haber